BusTop News

Otokar va prezenta autobuzul electric e-Kent C la IAA Mobility

Producătorul turc Otokar a făcut încă un pas în direcția unui viitor fără emisii, cu autobuzul electric e-Kent C de 12 metri, care poate transporta până la 100 de călători.

Sistemul de propulsie a lui Otokar e-Kent C produce o putere maximă de 340 kilowați (455 CP) și un cuplu maxim de 40.000 Nm. Autobuzul este alimentat de baterii litiu-nichel-mangan-cobalt-oxid produse de Webasto, având 35 Kwh fiecare.

Otokar va prezenta autobuzul electric e-Kent C la IAA Mobility

E-Kent C poate fi configurat cu un pachet de 10 baterii care au o capacitate totală de stocare de până la 350 Kwh.

Bateriile, care au o greutate totală de două tone, sunt montate pe acoperiș și partea din spate a autobuzului pentru a atinge un centrul de greutate superior și o dinamica mai bună în curbe.

Autonomia autobuzului depășește 300 de kilometri, în funcție de topografie și profil de utilizare. Poate fi încărcată de la 0 la 100% în patru ore, în funcție de puterea de încărcare a stației.

În plus, până la 20% din energia utilizată poate fi recuperată în timpul frânării. Otokar planifică un ciclu de utilizare a bateriilor de zece ani sau echivalent 3000 de cicluri.

Siguranță și calitate

Pentru a îndeplini toate reglementările și standardele de siguranță din Europa, Otokar a efectuat diverse teste.

„Am testat compatibilitatea electromagnetică, deoarece există o mulțime de componente electrice în e-Kent C care trebuie să funcționeze bine în combinație fără a se perturba reciproc”, spune Erdal Usta, directorul grupului de inginerie a vehiculelor comerciale Otokar.

De asemenea, producătorul turc a trebuit să se asigure că nu există efecte negative asupra zonei înconjurătoare, de exemplu, interferențe radio. În plus, Otokar a testat durabilitatea structurală a șasiului autobuzului.

VEZI ȘI: Kendo CNG, un autobuz interurban eficient și prietenos cu mediu

„Trebuia să fim siguri că structura autobuzului ar putea suporta greutatea bateriilor pe parcursul întregii sale vieți. Am finalizat în total un milion de kilometri de testare echivalenți cu teste de durabilitate a încărcăturii rutiere pentru a asigura cea mai înaltă calitate și siguranță în fiecare punct”, mai spune Usta.

De asemenea, au efectuate mai multe teste în diferite regiuni și zone climatice pentru a verifica eficiența energetică generală pentru sistemele de încălzire și răcire, respectiv comportamentele termice ale subsistemului.

e-Kent C pe străzile din Europa

Pentru cei care nu știu, „Kent” înseamnă „oraș” în limba turcă. Otokar crede că e-Kent va face parte din viitorul durabil al transportului în orașe.

„În prezent, suntem în discuții cu Webasto cu privire la proiectele noastre viitoare”, spune Erdal Usta. Însă, până atunci, turcii vor sărbătorii la IAA Mobility primul succes comun, autobuzul electric e-Kent C.

Autobuzul va ajunge curând și pe străzile orașelor din Europa, fiind deja în producția de serie. De altfel, Otokar participă la diferite evenimente și organizează show-uri și demo-uri în Europa în următoarele luni.

În Germania, e-Kent C va putea fi văzut în septembrie la IAA Mobility 2021 din München. Acesta va circulă pe așa-numita Blue Lane de la un loc de expoziție la altul. Pasagerii sunt invitați să se alăture călătoriei și să experimenteze e-Kent C.

Chiar dacă în România marca turcă nu are cea mai bună reputație, trebuie să știți că Otokar este lider pe piața pe segmentul de autobuze în Turcia timp de 12 ani consecutivi și este activ în 50 de țări cu autobuzele sale, în special în Europa.

Din aceeași categorie...

Back to top button