Autoritățile din Tirol înăspresc restricțiile de trafic în pasul Brenner în 2020

Asociațiile de transport din Germania și alte state UE sunt pregătite să dea în judecată Austria dacă Bruxelles-ul nu va lua măsuri privind restricțiile de trafic din pasul Brenner.
Începând cu data de 1 ianuarie 2020, autoritățile din Tirol vor înăspri restricțiile de trafic pentru camioane prin pasul Brenner având ca motivație protecția mediului înconjurător și a locuitorilor din zonă, dar și infrastructura și siguranța rutieră.
Reprezentanții asociației germane de transport, logistică și managementul deșeurilor (BGL) spun că aceste măsuri vor duce la blocaje economice și a cerut Comisiei Europene și Tribunalului European să ia măsuri pentru ca transportul rutier de mărfuri să se desfășoare fără restricții.
De asemenea, o serie de companii de transport și logistică mici și mijlocii specializate pe transport spre Italia spun că sunt în pericol de a da faliment din cauza acestor restricții.
Autoritățile din Tirol spun că traficul de aproximativ 2.5 milioane de camioane pe an este mult prea mare și că fără aceste restricții nu se pot respecta normele Uniunii Europene în ceea ce privește calitatea aerului, iar locuitorii din zonă sunt foarte afectați de zgomot, poluare și ambuteiajele din trafic. Una dintre decizii este ca bunurile neperisabile precum hârtie, produse petroliere, cărbuni sau cereale să fie transportate cu trenul.
VEZI ȘI: O nouă stație fixă de verificare tehnică a camioanelor pe A22 la Paganella Est
În plus, pentru că oricum peste 80% dintre camioane respectau deja norma de poluare Euro VI, autoritățile au spus că prin această zonă vor putea trece doar camioanele care respectă cea mai nouă normă de poluare și anume clasele Euro VI C și Euro VI D, camioane care au fost produse după data de 21 august 2018.
BGL spune că doar 16.6% dintre camioanele înmatriculate în Germania corespund acestor norme, toate celelalte fiind nevoite să apeleze la transportul combinat. Problema este că și cu o capacitate mărită de la 200.000 la 450.000 de unități, până în 2021, tot nu e suficient pentru a muta tot transportul rutier de mărfuri pe calea ferată.
Asociațiile BGL, LBS și LBT din Germania au anunțat că dacă cei de la Bruxelles nu vor interveni în această problemă vor da în judecată individual autoritățile austriece și vor colabora în acest sens cu toate asociațiile partenere din țările Uniunii Europene.