BAG intensifică controalele pentru depistarea emulatoarelor Adblue

BAG intensifică controalele pentru depistarea emulatoarelor Adblue
În căutarea emulatorelor AdBlue, prin care poate fi manipulat sistemul SCR, BAG efectueză sondaje în trafic și folosește aparate de diagnoză OBD pentru electronica vehiculului.

Biroul Federal pentru Transportul de Mărfuri (BAG) din Germania a început din vara anului 2017 controalele în ceea ce privește calitatea combustibilului folosit de șoferii profesioniști.

BAG intensifică controalele pentru depistarea emulatoarelor Adblue

Conform cifrelor comunicate de BAG, în 6 luni au fost verificate 6.962 de camioane, dintre care 131 foloseau emulatoare Adblue (1.9 procente).

În 2018, BAG a verificat 13.298 camioane, în timpul controalelor de rutină, iar la 311 dintre ele s-a constatat folosirea emulatoarelor AdBlue, ceea ce înseamnă un procent de 2.4 %.

BAG a specificat că numărul este mai mare, comparativ cu 2017, în primul rând pentru că au reușit să doteze agenții cu o aparatură mai performantă, iar aceștia au și un know-how mai bun pentru depistarea acestui lucru.

Există suspiciunea că, pe autostrăzile din Germania, aproximativ 20% dintre camioane folosesc emulatoare AdBlue, dar acest lucru nu s-a confirmat în urma controalelor BAG.

VEZI ȘI: St van den Brink a cumpărat 14 camioane Volvo alimentate cu LNG

Ultimul control, care viza exclusiv acest aspect, a fost efectuat pe data de 28 ianuarie și dintre cele 15 camioane din Europa de Est controlate, doar două aveau sistemul SCR manipulat, adică un procent de 6.7%.

Pe autostrăzile din Germania s-au intensificat în ultimul timp controalele tehnice, ceea ce a dus la o scădere a infracțiunilor de acest gen. În total au fost depistate 11.000 de camioane care au folosit emulatoare, iar datele arată că erau vehicule mai vechi, cu motoare Euro V și un număr foarte mare de kilometri.

BAG a specificat, de asemenea, că acum dispune de tot arsenalul tehnic pentru a controla un vehicul și pentru a descoperi manipularea acestuia, dacă este cazul, cu emulatoare Adblue.

Cel mai performant dispozitiv de control și diagnoză este OBD, furnizat de producătorul Actia.

BAG va intensifica în 2019 controalele pe autostrăzile din Germania și, în același timp, va încerca să convingă Ministerul Transportului să mărească și mai mult amenzile pentru această contravenție.

Follow #infotrucker