Util

Totul despre bateriile de camion cu tehnologie AGM

Bateriile de camion cu tehnologie AGM sunt recomandate în transportul intracomunitar deoarece au mai multe cicluri de încarcare și descărcare.

Cu toţii știm ce înseamnă transportul intracomunitar – săptămâni întregi petrecute în cabina camionului, mulți consumatori electrici și un regim de lucru solicitant. Realitatea ne-a demonstrat că bateriile din fabrică n-au fost construite pentru a face faţă acestui tip de lucru, motiv pentru care ne-am gândit să vă povestim de bateriile cu tehnologie AGM.

Bateriile standard au un număr limitat de descărcări profunde, aşa cum se întâmplă în special la pauză săptămânală. Pornirea din când în când a motorului nu rezolvă problema, deoarece încărcarea bateriei este foarte mică. Practic, doar se iroseşte motorină și bani.

Nu de puţine ori s-a întâmplat că la începutul programului, la plecarea într-o nouă cursă, să aveți surpriza neplăcută de a nu putea porni camionul din cauza bateriei descărcate.

Potrivit unor estimări realizate de producătorul de baterii VARTA, în sezonul de vara, în Europa Centrală, consumul unui camion la repausul zilnic poate ajunge la 165 Ah (lumini, sistem audio, climă în staționare, laptop), iar în sezonul rece, pentru aceeași perioadă, acesta poate ajunge la 153 Ah.

Problema are două cauze

Una ar fi că tehnologia bateriilor convenţionale nu este permisivă la descărcarea în staţionare – sistemul de răcire în staționare, lumini, laptop, televizor, frigider etc., iar cea de-a doua este reprezentată de consumul de curent al noilor camioane EURO V şi EURO VI care au mult mai multe calculatoare şi sisteme.

De ceva vreme este disponibilă o nouă tehnologie pentru bateriile de camion, cunoscută sub numele de AGM (Absorbant Glassmat Microporous), ce folosește separatoare din fibră de sticlă microporoasă. Bateriile cu tehnologie AGM vin cu un răspuns pentru ambele probleme.

Tehnologia bateriilor cu tehnologie AGM nu este nouă. Până acum a fost folosită numai în aplicaţii solare, la bărci sau în alte dispozitive care presupun un număr mare de cicluri încărcare și descărcare.

Care este diferenţa între bateriile AGM și cele convenționale? 

Diferenţa principală constă în faptul că bateriile AGM au un număr de până la 3 ori mai mare de cicluri de descărcare profunde faţă de o baterie convenţională. Cu alte cuvinte, ele sunt cele mai potrivite pentru camioanele în transport comunitar pentru că sunt mult mai adaptate ciclurilor de descărcare care sunt date de petrecerea pauzelor în cabina camionului.

În plus, şi faza de încărcarea are loc mai rapid faţă de bateriile uzuale, deci la pornirea motorului se vor încărca mai repede. Nu trebuie înţeles că sunt baterii care au durata de viaţă nelimitată sau poţi să ţii lumina aprinsă o săptămână şi tot nu se descarcă. Este foarte important să ai sistemul de încărcare în perfectă stare şi să fii atent să nu descarci complet bateria (să foloseşti consumatori în exces – fără reîncărcare).

Practic, tehnologia AGM te asigură că la accelasi tip de utilizare, aceasta va avea o durată de viaţă mai mare. Pentru că este adaptată tipului de utilizare semi-ciclic care se este specific transportuli intracomunitar.

Din aceeași categorie...

Back to top button