Pachet de MobilitateȘtiri

Belgia contestă Pachetul de Mobilitate la Curtea Europeană de Justiție

Ministerul Mobilității din Belgia a decis să accepte propunerea celor trei regiuni, venită la cererea asociațiilor de transportatori, de a contesta Pachetul de Mobilitate la Curtea Europeană de Justiție (CJUE). Transportatorii belgieni sunt nemulțumiți că, în forma actuală, Pachetul le va limita accesul la cabotaj în țările vecine.

Belgia contestă Pachetul de Mobilitate la Curtea Europeană de Justiție

Teoretic, Pachetul de Mobilitate a fost aprobat, iar noile reglementări intră treptat în vigoare. Totuși, de la zi la zi apar tot mai multe incertitudini. Au fost mai întâi contestațiile din estul continentului, inclusiv din România.

Apoi, un studiu a reliefat un efect negativ asupra protecției mediului. Acum, țările mici din Vest încep să fie nemulțumite de anumite prevederi ale acordului.

Mai întâi, Malta a contestat limitarea cabotajului, prin introducerea unei perioade ”de răcire” de 4 zile după 3 operațiuni efectuate în altă țară (care ar trebui să intre în vigoare din februarie 2022). Azi, Belgia a contestat și ea această regulă din Pachetul de Mobilitate, alegând să sprijine acțiunea Maltei. Belgienii sunt de părere că o acțiune de contestare comună are mai multe șanse de reușită.

Transportatorii belgieni consideră că interdicția de 4 zile este o violare a libertăților din Uniunea Europeană și își acuză vecinii mai mari de protecționism. Este surprinzător din partea unei țări care a inițiat măsurile restrictive ale vesticilor asupra transportatorilor din est, dar explicația este simplă.

VEZI ȘI: Transportatorii europeni cer eliminarea restricțiilor pentru camioane din Tirol

În prezent, datorită localizării foarte avantajoase, pentru transportatorii belgieni este foarte ușor să facă operațiuni de cabotaj în Franța și Germania. Dacă următoarea etapă a Pachetului de Mobilitate se va aplica, însă, dacă un camion belgian face trei operațiuni de cabotaj în Franța, el va primi interdicție în acea țară timp de 4 zile.

Nu toată lumea din Belgia este însă mulțumită de decizia guvernului. Sindicatul șoferilor BTB-ABBV acuză guvernul că a făcut jocul patronatelor, iar consultările sociale nu mai au nicio valoare.

Din aceeași categorie...

Back to top button