Belgia crește valoarea amenzii pentru șoferii profesioniști care circulă pe banda din mijloc

Belgia crește valoarea amenzii pentru șoferii profesioniști care circulă pe banda din mijloc
De la 1 aprilie 2019, Belgia crește valoarea amenzii pentru șoferii profesioniști care circulă pe banda din mijloc, de la 58 de euro la 118 euro.

Să conduci, pe o autostradă cu trei benzi pe sens, permanent pe banda din mijloc, atunci când ești la volanul unui van sau camion de transport marfă, nu este doar iritant pentru ceilalți participanți la trafic, ci și ilegal, chiar dacă părerea multor șoferi profesioniști este că de fapt nu încalcă nicio lege.

Belgia crește valoarea amenzii pentru șoferii profesioniști care circulă pe banda din mijloc

Astfel de situații duc frecvent la situații tensionate în trafic, ceea ce poate acvea un impact major asupra siguranței tuturor celor implicați. În Belgia, această situația este specificată expres în codul rutier.

Cine conduce pe banda din mijloc, fără să depășească alte vehicule, încalcă legea. În prezent, amenda pentru această contravenție este de 58 de euro, însă de la 1 aprilie 2019 valoarea va crește la 118 euro.

Pentru Institutul Belgian de Siguranță Rutieră Vias creșterea amenzilor este un pas înainte, dar nu rezolvă problema complet.

„Doar creșterea amenzilor, fără creșterea controalelor nu duce la nimic. Sperăm ca șoferii să înțeleagă această prvedere din codul rutier, dar în același timp trebuie să ne asigurăm că nu este încălcată și să intensificăm controalele”, a spus Benoît Godart, purtătorul de cuvânt al Vias, pentru publicația RTBF.

VEZI ȘI: Majorări ale taxelor de autostradă în Franța

Psihologii au încercat să găsească și o explicație pentru cei care circulă frecvent pe banda din mijloc și au ajuns la concluzia că șoferii fac asta din cauza unui amestec de nesiguranță și comoditate.

Conform acestora, șoferii se simt mai în siguranță pentru că au două benzi, în strânga și dreapta, în care pot evita un pericol, de exemplu.

Follow #infotrucker