Știri

Belgia introduce un sistem de taxare electronica in 2016

Belgia introduce un sistem de taxare electronica in 2016 pentru plata taxelor de drum, inlocuind astfel sistemul actual de vignete. In urma unei licitatii din primavara anului trecut, Belgia a selectat un consortiu, care include si compania germana Satellic, pentru a livra sistemul national de taxare electronica, Viapass.

Viapass va inlocui sistemul de e-vigneta existent si va fi obligatoriu pentru toate vehiculele de peste 3,5 tone. Reteaua de drumuri taxabile este de aproximativ 900 km. Autoritatile se așteapta ca peste 700.000 de vehicule (din care 80% din afara Belgiei) sa fie echipate cu noul dispozitiv electronic. Nivelul taxei va depinde de clasa de poluare, masa totala maxima autorizata si clasa de drum utilizata. Informatiile vor fi colectate prin intermediul unui aparat de tip „On Board Unit” , aparat ce poate fi comandat dupa o inregistrare prealabila online sau cumparat de la unul din cele 100 de puncte de vanzare de pe teritoriul Belgiei.

Clientii Shell vor avea posibilitatea sa plateasca Viapass prin doua moduri (pre-pay si post-pay) si vor avea posibilitatea de a ridica dispozitivul obligatoriu de la una din statiile Shell din Belgia sau din tarile vecine.

Desi data oficiala de lansare a noului sistem electronic de taxare este în 2016, Satellic intentioneaza sa inceapa furnizarea de aparate OBU de la mijlocul acestui an.  Pentru mai multe detalii despre sistemul electronic de plata a taxelor de drum din Europa accesati https://tsg-euroshell.ro/cardul-euroshell/taxe-de-drum-in-europa/.

Din aceeași categorie...

Back to top button