Belgienii au sechestrat 24 de camioane ale companiei Sitra pentru dumping social

Belgienii au sechestrat 24 de camioane ale companiei Sitra pentru dumping social
Sâmbătă, 19 ianuarie 2019, autoritățile belgiene au sechestrat 24 de camioane ale companiei de transport Sitra din Ypres.

În cadrul unei acțiuni coordonate împotriva dumpingului social, poliția judiciară federală și serviciile de inspecție belgiene au confiscat 24 de camioane înmatriculate în Lituania și Polonia aparținând companiei de transport Sitra, scrie hln.be.

Belgienii au sechestrat 24 de camioane ale companiei Sitra pentru dumping social

La fața locului, au fost intervievați 67 de șoferi de camion străini, fiind veridicat condițiile de lucru și de trai, respectiv documentele. Nimeni nu a fost arestat.

Acțiunea autorităților belgiene a avut loc pe baza informațiilor primite din Polonia de către Serviciul de Inspecție și Supraveghere a Legii sociale din Belgia.

Conform investigației efectuate de inspectoratului de muncă polonez, filiala din Polonia a companiei de transport Sitra era, de fapt, o companie de tip “letterbox”.

Inspectorul de muncă care a preluat cazul în Belgia spune că există semne de întrebare cu privire la plata obligațiilor sociale pentru șoferilor de camion străini, care conduc în principal în Europa de Vest, coordonați fiind din Ypres, Belgia.

VEZI ȘI: Șofer de camion bosniac asfixiat în timp ce curăța o cisternă siloz

Scopul acțiunii de control este acela de a verifica dacă Sitra se face vinovată de dumpingul social sau nu, prin eludarea sistematică a obligațiilor sociale din Belgia, acest lucru fiind considerat o concurență neloială pentru companiile care respectă regulile.

În cazul în care abaterile de la legile sociale vor fi dovedite, un judecător poate stabili confiscarea celor 24 de camioane sechestrate, pe motiv că acestea ar fi adus un avantaj neloial.

De asemenea, este foarte posibil ca cele 24 de camioane sechestrate să fie vândute în scurt timp, iar banii să fie depuși într-un cont bancar care ar urma să fie blocat.

Follow #infotrucker