Top NewsUtilitare ușoare

Berlingo 2CV Fourgonnette, un Citroën modern cu personalitate neo-retro

Carosierul Italian Caselani a transformat un Citroën Berlingo în 2CV Fourgonnette, o autoutilitară cu personalitate neo-retro ideală pentru curierat, distribuție urbană sau chiar food-truck.

Transformarea constă într-un kit de caroserie în stil vintage aplicat pe exteriorul lui Berlingo și se remarcă prin partea frontală rotunjită, o grilă impunătoare în formă de M ce afișează cu mândrie sigla Citroën, faruri rotunde de mari dimensiuni și tablă ondulată pe laterale, în partea din spate și plafon.

Berlingo 2CV Fourgonnette, un Citroën modern cu personalitate neo-retro

Comercializat de Caselani sub licența oficială a mărcii Citroën, Berlingo 2CV Fourgonnette este disponibil în versiunea utilitară și în versiunea pentru transportul de persoane (varianta de lungime M – 4.40 m). Vor fi disponibile toate tipurile de motorizări, inclusiv cea electrică.

Transformarea suferită de Berlingo este de fapt o reinterpretare care se bazează pe succesul autoutilitarei Berlingo Van, un jucător major pe segmentul său în Europa, încă de la lansarea sa în 1996 – toate cele trei generații Berlingo fiind vândute în peste 1.891.196 de unități.

Caselani a încredințat acest exercițiu de restyling pentru Berlingo lui David Obendorfer, renumit pentru că a proiectat anterior noul Type H bazat pe Citroën Jumper – în 2017 și noul Type HG pentru Jumpy/SpaceTourer -în 2020. Acesta completează gama de autoutilitare Citroën proiectate de Caselani.

VEZI ȘI: Renault prezintă modelul Trafic Van E-Tech Electric

La sfârșitul lunii august 2022, Berlingo era al doilea cel mai de succes vehicul din segmentul său din Europa, cu o cotă de piață de 17%. Un vehicul extrem de versatil, care a reușit să se reinventeze de-a lungul anilor și un pionier în segmentul ludospace-urilor, Berlingo a introdus numeroase inovații, inclusiv cabina integrată, configurația cu trei locuri în față, frâna de parcare electrică și, mai recent, pe a treia generație, indicatorul de suprasarcină. La lansarea în 2013, a fost una dintre primele utilitare electrice pe piață.

Citroën Berlingo dispune de o serie de elemente de stil exterioare ce omagiază legendarul 2CV Fourgonnette AU („U” de la „utilitar”), lansat în 1951, care a avut parte de un public fidel cu numeroase versiuni derivate, până în 1987. 2CV Berlingo Fourgonnette este o reinterpretare modernă care oferă toate atuurile recunoscute ale actualului Berlingo în materie de arhitectură, capacitate de încărcare și modularitate, tehnologii de bord și performanța rutieră.

Elemente de stil caracteristice pentru o personalitate neo-retro

Berlingo 2CV Fourgonnette este o reprezentare modernă „lifestyle”, inspirată de legendarul 2CV AU („U” de la „utilitar”) – lansat în1951, un real succes la vremea sa, cu aproape 1.247.000 de unități vândute și de descendentul său, 2CV AZU din 1954. Codurile atemporale ale furgonetei nu au fost uitate:

Partea frontală a modelului Berlingo a fost complet revizuită, dezvăluind trăsăturile caracteristice ale modelului 2CV de altădată. Grila, bara de protecție și pasajele roților au fost înlocuite cu noi componente din fibră de sticlă adaptate cadrului, care integrează cleme și șuruburi pentru fixarea acestora. Toate aceste componente au fost asamblate în atelierele Caselani din Lombardia, nordul Italiei.

Capota bombată în formă de V se îngustează în partea inferioară– la fel ca înainte. În centrul capotei, celebra siglă striată în relief se extinde pe aproape întreaga sa suprafață. Blocurile optice rotunde sunt detașate parțial de capotă, spre deosebire de cele originale, în totalitate detașate; o interpretare mai modernă, cu componente perfect integrate în vehicul.

Berlingo 2CV Fourgonnette, un Citroën modern cu personalitate neo-retro

Canelurile în relief din partea superioară a aripilor existau deja pe modelul 2CV, servind drept ventilație pentru motor.

Cu partea superioară decupată concav (sau în formă de M evazat în partea de sus), grila este atractivă și emblematică pentru 2CV AU. Chevroanele cromate de mari dimensiuni – semnătura Mărcii – sunt poziționate chiar în centrul grilei și suprapuse pe aceasta, ceea ce le scoate și mai mult în evidență. Grila impunătoare coboară în continuarea capotei, dând impresia că aripile plutesc. Linia de deasupra farurilor de ceață – care se întinde pe toată lățimea vehiculului – amplifică și mai mult acest efect. Aceasta oferă stabilitate părții frontale și o lărgește, accentuând caracterul robust al modelului.

Bara de protecție față este vizual mai joasă decât cea a modelului Berlingo. Dacă bara de protecție a modelului 2CV era cromată, aceasta este vopsită în alb, pentru a contrasta cu caroseria, ceea ce subliniază caracterul protector al acestei componente și îi conferă în același timp o alură modernă.

Berlingo 2CV Fourgonnette, un Citroën modern cu personalitate neo-retro

Flancurile, portierele spate și plafonul au primit un al doilea strat, ceea ce completează caroseria modelului Berlingo. Componentele din fibră de sticlă aduc un omagiu tablei ondulate specifice modelului 2CV – în prezent, acestea au un rol pur decorativ. Inițial, ele aveau un scop real, acela de a asigura rigiditatea întregii structuri. Aceste componente striate împreună cu plafonul reproiectat – înălțat – sunt o încercare deliberată de a crea un stil prin care habitaclul vehiculului este separat de compartimentul de marfă, o caracteristică deja vizibilă pe vechea furgonetă.

În partea din spate a vehiculului, un mic geam vertical rotunjit în partea de sus și de jos este amplasat pe fiecare dintre portierele spate ale modelului Berlingo – un alt tribut adus furgonetei 2CV. Pentru o alură și mai modernă, garnitura neagră foarte groasă din jurul geamurilor a fost îndepărtată. În ceea ce privește stopurile și luminile de mers înapoi ale vehiculului, forma lor perfect rotundă este evidențiată grație dimensiunii lor mari. Acestea sunt înconjurate de ornamente roșii, ceea ce le face și mai vizibile și le oferă un aer mai modern.

Berlingo 2CV Fourgonnette, un Citroën modern cu personalitate neo-retro

Elementele cromate sunt prezente în diferite zone cheie ale vehiculului, un alt tribut adus detaliilor de stil propuse de 2CV. Acest lucru este valabil pentru faruri, creasta centrală a capotei, grila cu chevroane și ornamentele de contur, capacele originale (fabricate și în prezent) și ornamentele farurilor. Mânerul pentru deschiderea capotei nu a fost inclus pe noua versiune.

Toate avantajele unui vehicul modern

La vremea sa, furgoneta 2CV a făcut furori în segmentul său prin designul și performanțele oferite. Versiunea utilitară atingea o viteza medie de 40-50 km/h, transporta pana la 250 kg marfa si avea un volum util de 1,88 metri cubi.

Noua versiune a eliminat zgomotul motorului cu doi cilindri și orificiul pentru manivelă din grila. 2CV Fourgonnette oferă tot ce e mai bun din epoca sa în materie de confort, spațiu, modularitate și siguranță. Berlingo Van poate transporta până la 3 persoane (5 în varianta destinată persoanelor fizice), poate să ruleze la viteze mai mari, este mai mare – după cum o dovedește capacitatea sa de încărcare de până la 1 tonă și volumul  util care aproape s-a triplat, până la 4,4 metri cubi.

Berlingo 2CV Fourgonnette, un Citroën modern cu personalitate neo-retro

Deși este un vehicul compact – ceea ce îl face agil și ușor de manevrat –Berlingo Van oferă un spațiu generos la bord, fiind instrumentul ideal pentru comercianți și meșteri. Cu cabina Extenso, lungimea efectivă a vehiculului poate fi extinsă până la 3,09 m (versiunea M) prin rabatarea scaunului pasagerului.

Pentru a facilita conducerea, încărcarea și efectuarea manevrelor, Berlingo Van dispune de până la 18 tehnologii de asistență a șoferului și 4 tehnologii de conectivitate, printre care: afișaj color de tip head-up, acces și pornire mâini libere, indicatorul de suprasarcină, sistemul surround rear vision, Active Safety Brake, controlul stabilității la remorcare, Grip Control cu ​​Hill Assist Descent și sistemul de monitorizare a unghiului mort.

Propulsie diesel și benzină

Vehiculul comercial este disponibil cu motorizări 1.5 diesel BlueHDi, 1.2 PureTech pe benzină și o cutie de viteze automată EAT8. Versiunea electrică are o autonomie de până la 275 km pe zi, pentru călătorii fără zgomot și fără vibrații. Oferă același volum util și bateria sa poate fi încărcată 80% în 30 de minute de la o stație publică de încărcare. ë-Berlingo Van dispune de funcția de încărcare programată, iar temperatura din interiorul habitaclului poate fi presetată.

Din aceeași categorie...

Back to top button