Betonieră hibrid gaz-electric, cu mixerul montat pe semiremorcă

Camion hibrid gaz-electric Scania, cu mixer de beton montat pe semiremorcă
Compania MBT din Toulouse, specializată în închirierea de utilaje de turnare, a comandat o betonieră hibrid gaz-electric: mixerul montat pe o semiremorcă este tractat de un camion CNG.

MBT a primit recent prima betonieră hibrid gaz-electric. Ansamblul articulat este compus dintr-un autotractor Scania alimentat cu CNG și un mixer de beton operat electric.

Betonieră hibrid gaz-electric, cu mixerul montat pe semiremorcă

Priza de putere ce acționează mixerul este la fel ca la un vehicul diesel convențional, dar acționează un generator ce încarcă bateriile, care mai departe furnizează energie unui motor electric.

Pachetul inedit este compus dintre un cap tractor Scania G 410 4×2, alimentat cu gaz natural comprimat (CNG), și un mixer Liebherr ETM 1204 de 12 metri cubi montat pe o semiremorcă tridem.

VEZI ȘI: Holcim operează trei autobetoniere electrice Futuricum Concrete 40E

Avantajele acestei combinații, pe lângă capacitatea de transport crescută cu 50% față de un mixer de beton convențional, este reducerea emisiilor cu peste 85%, dar și o operare foarte silențioasă. Aceste calități îi permit camionului să obțină certificatul Crit Air 1.

”Noile mixere electrice ETM 1004 și ETM 1204 permit transportarea unor cantități mai mari de beton, silențios și cu emisii reduse. Vehiculul se întoarce mereu la bază, unde este disponibilă infrastructura de încărcare cu electricitate. În mod normal, datorită capacității mari, încărcarea bateriilor este necesară doar pe timpul nopții”, explică Honoré Moltes, șeful departamentului de mixere montate pe semiremorcă al Liebherr.

Follow #infotrucker