Patronate și sindicateȘtiri

Blocajul din vama Zlaterevo cauzat de lipsa unor documentelor

Conform unui mesaj postat în această dimineață pe pagina de Facebook a Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), situația de blocaj din vama Zlaterevo este cauzată de completarea necorespunzătoare sau a lipsei mai multor documente.

După cum bine știți, principalele două asociații patronale și cele mai active din România, FORT și UNTRR, au făcut demersuri în ultimele zile, reușind să impulsioneze crearea unui pod de tranzit ce ocolește prin Macedonia blocajul dintre Bulgaria și Grecia. Din păcate, la punctul de intrare Zlaterevo (Bulgaria) dinspre Macedonia, polițiștii de frontieră bulgari, pe motivul că unele documente T1, sau de altă natură nu sunt completate corespunzător sau lipsesc, au bloca transportatorii români și străini care utilizează acestă rută alternativă.

FORT a instituit o celulă de criză care monitorizează situația din zonă. De asemenea, reprezentanții asociației au luat legătura cu Marius Dilof, consulul României de la Sofia, inclusiv cu postul Digi24 care să trimită o echipă de reporteri în zonă, cu scopul de a transmite în timp real situația de acolo.

Blocajul din vama Zlaterevo cauzat de lipsa unor documentelor

Există cazuri în care transportatorii au intrat pe teritoriul Macedoniei fără să întocmească niciun document de tranzit, scăpând necontrolaţi. Din această cauză, unele informații privind „răutatea” vameșilor bulgari, se dovedesc puțin forțate.

VEZI ȘI: Demersuri MAE în sprijinul transportatorilor români afectați de situația din Grecia

În altă ordine de idei, atât FORT, cât şi consulul României la Sofia şi-au asumat răspunderea de a căuta şi găsi soluţii de a debloca situaţia de la Zlaterevo. În paralel, FORT lucrează în comun cu responsabilii MT şi MAE în încercarea de a se găsi o altă alternativă de tranzit dinspre Grecia – Macedonia spre Bulgaria, plecând de la deschiderea de T1 din vămile Evzonoi GR/Gevgelija MK şi Doirani GR/Star Dojran, spre vama de ieşire din Macedonia Kriva Palanka MK – intrare în Bulgaria prin vama Gyueshevo BG, deoarece vama Novo Selo MK/Zlaterevo BG (vama cu capacitate de procesare mică) deja este suprasolicitată de afluxul de camioane survenite prin traficul a două vămi de intrare GR/MK.

În consecinţă, dacă discuţiile dintre Marius Dilof și consulul Chilom de la Skopje vor ajunge la un rezultat, atunci rog toţi participanţii la tranzitul GR/MK/BG deschis acum, să iniţieze punct de tranzit şi prin vama Kriva Plalanka MK/Gyueshevo BG, altfel se vor bloca singuri din cauza capacităţii reduse a vămii Novo Selo MK/Zlaterevo BG.

Tot pe pagina de Facebook a FORT au fost postate și fotografii trimise de un transportator care, fiind blocat în punctul de frontieră dintre Bulgaria și Grecia de la Kulata, la îndemnul FORT a folosit culoarul de tranzit în sens invers Bulgaria – Macedonia – Grecia (Zlaterevo – Evzonoi) reușind să intre în Grecia.

Situația creată de criza din Grecia face ca anumite mărfuri transportate în camioanele blocate între Bulgaria și Grecia să fie în pericol de a se strica.

Sursa foto: FORT România

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button