BMW Isetta, simbol al evadării spre libertate din Berlinul de Est

BMW Isetta, simbol al evadării spre libertate din Berlinul de Est

Scurtmetrajul „The Small Escape” readuce în prim-plan una din acțiunile reușite de evadare spre libertate din Berlinul de Est, la bordul unui model BMW Isetta.

La 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, BMW rememorează povestea dorinţei de libertate, ingeniozitate şi aptitudini inginereşti cu ajutorul scurt-metrajului „The Small Escape”.

Mii de exponate la Muzeul Zidului Berlinului de pe Friedrichstrasse din Berlin omagiază istoria unui oraş cândva divizat, graniţa strâns controlată dintre Est şi Vest şi oamenii aflaţi în căutarea drumului spre libertate cu orice risc.

La etajul superior, lângă fereastra ce dă spre Checkpoint Charlie, este cea mai mică maşină folosită vreodată pentru evadarea din Berlinul de Est: un BMW Isetta.

Cu regularitate, Klaus-Günter Jacobi (79 de ani) însoţeşte vizitatorii prin muzeu în calitate de ghid turistic. Puţin sunt aceia care ştiu un amănunt: nu numai că Jacobi ştie totul despre numeroasele încercări de evadare, dar a avut şi idea să ascundă o persoană în interiorul lui BMW Isetta şi să treacă graniţa cu pasagerul neobservat.

Acesta este modul în care cel mai bun prieten al său a reuşit să evadeze din Berlinul de Est în cel de Vest. La 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, BMW rememorează povestea lui Klaus-Günter Jacobi, a prietenului său Manfred Koster şi a lui BMW Isetta care a ajutat nouă oameni să evadeze din RDG.

Povestea este intriga filmului „The Small Escape” (Mica Evadare), care a avut premiera pe 2 octombrie. Scurtmetrajul a fost produs în mod elaborat şi duce audienţa înapoi în 1964. Familia lui Jacobi a părăsit deja Berlinul de Est în 1958, cu trei înainte de construcţia Zidului.

Când vechiul său prieten Manfred Koster i-a cerut să-l ajute să evadeze din RDG, el a venit cu un plan îndrăzneţ. Automobilul său BMW Isetta avea să fie maşina de evadare.

VEZI ȘI: RIO digitalizează operațiunile logistice ale concernului Volkswagen

Moto coupe-ul ce măsura doar 2.30 metri în lungime şi 1.40 metri în lăţime ar stârni prea puţine suspiciuni în faţa grănicerilor – sau aşa spera el. Chiar şi astăzi pare aproape imposibil să ascunzi o persoană într-un BMW Isetta.

Isetta era deja prea strâmt pentru cele două persoane aşezate pe locurile din spatele uşii frontale.
Ascunzătoarea pentru prietenul său a fost construită în spatele banchetei, chiar lângă motor. Mecanic auto, Jacobi s-a ocupat de transformare în fostul său atelier de pregătire din Berlin-Reinickendorf.

A făcut o deschidere în decoraţiunea din spatele banchetei, a schimbat raftul în sus şi a îndepărtat roata de rezervă, încălzirea şi filtrul de aer. De asemenea, a schimbat rezervorul de 13 litri cu o canistră de doi litri pentru a-i face loc pasagerului ascuns.
„The Small Escape” arată modul în care BMW Isetta a fost transformat într-un automobil de evadare şi cât de riscantă era trecerea din Berlinul de Est în cel de Vest.

Fascinanta poveste de istorie a fost produsă de regizorul Alex Feil, cameramanul Khaled Mohtaseb şi scenograful Erwin Prieb – totul în stilul unui blockbuster de la Hollywood. Recuzita, costumele, vehiculele şi decorul stradal a fost creat la Budapesta pentru a pune în scenă un cadru fidel din Berlinul anilor ’60.

Un punct de control complet, cu zid şi bandă de graniţă, a fost recreat, rezultatul fiind o atmosferă apăsătoare care continuă să crească pe parcursul filmului pentru a culmina apoi cu finalul fericit. La 23 mai 1964, cu puţin înainte ca trecerea graniţei să fie închisă la miezul nopţii, BMW Isetta transformat de Klaus-Günter Jacobi a trecut pe sub bariera deschisă.

Imediat după trecere, el l-a eliberat pe prietenul său Manfred din ascunzătoarea din spatele banchetei şi l-a îmbrăţişat.
A fost singura dată când BMW Isetta al lui Jacobi a fost utilizat ca maşină de evadare, dar reuşita lui i-a inspirat pe alţii. Alţi opt cetăţeni ai RDG au reuşit să scape spre libertate în anii următori în modele BMW Isetta transformate similar.

În prezent, această maşină este expusă la Muzeul Zidului Berlinului. Filmul „The Small Escape” va fi un exponat permanent al expoziţiei permanente despre încercările spectaculoase de evadare.

Povestea amănunţită a lui Klaus-Günter Jacob, a automobilului său BMW Isetta şi a evadării spectaculoase a prietenului peste graniţa din interiorul Germaniei este prezentată pe www.bmw.com.

Follow #infotrucker

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.