Bosch folosește inteligența artificială pentru a monitoriza pasagerii din mașină

Bosch folosește inteligența artificială pentru a monitoriza pasagerii din mașină
Bosch este unul dintre producătorii de echipamente auto care a fost prezent la târgul de tehnologie Consumer Electronics Show 2020 din Las Vegas. 

Bosch a pregătit o serie de sisteme de siguranță dezvoltate având la bază inteligența artificială, inclusiv unul care  monitorizează pasagerii din mașină.

Bosch folosește inteligența artificială pentru a monitoriza pasagerii din mașină

Microsomnul, distragerea atenției, lipsa centurii de siguranță, sunt câteva lucruri care se întâmplă la interior și care pot avea consecințe grave. Pentru a evita astfel de situații, sistemele viitoarelor mașini nu vor monitoriza doar exteriorul, ci și interiorul (adică pasagerii).

În acest scop, Bosch a dezvoltat un nou sistem de monitorizare a interiorului care include camere video și inteligență artificială. Conform reprezentanților companiei germane, acest sistem ar putea intra în producție în 2022. Vorbim despre anul în care UE va introduce obligatoriu sistemul de monitorizare a șoferului.

Comisia UE se așteaptă ca, până în 2038, noile lor cerințe de siguranță pentru vehicule să salveze peste 25.000 de vieți și să ajute la prevenirea a cel puțin 140.000 de răni grave.

Observând ceea ce se întâmplă în interiorul mașinii, se speră ca o problemă fundamentală a autovehiculelor să fie rezolvată. Dacă responsabilitatea de a conduce este transferată din nou conducătorului auto după o conducere automată pe autostradă, să spunem, mașina trebuie să fie sigură că șoferul nu doarme, nici nu citește ziarul, nici nu scrie mesaje de e-mail pe smartphone-ul lor.

VEZI ȘI: Cifrele Truck Parking Europe privind locurile de parcare pentru camioane în 2019

Studiile internaționale afirmă că aproape unul din zece accidente sunt cauzate de distragere sau somnolență. Acest lucru a determinat Bosch să dezvolte un sistem de monitorizare interioară care detectează și avertizează acest pericol și oferă asistență la conducere.

O cameră integrată în volan detectează când pleoapele șoferilor sunt grele, când sunt distrase și când întorc capul spre pasager sau spre scaunele din spate. Datorită AI, sistemul trage concluziile corecte din aceste informații: avertizează șoferii neatenți, recomandă o pauză în cazul în care se obosesc sau chiar reduce viteza vehiculelor – în funcție de dorințele producătorului auto și, de asemenea, de cerințele legale.

Pentru a realiza acest lucru, inginerii Bosch au folosit algoritmi inteligenți de procesare a imaginilor și învățare automată pentru a învăța sistemul să înțeleagă ce face persoana din scaunul de conducere. Pentru a lua exemplu de somnolență a șoferului, sistemul este instruit folosind înregistrări de situații reale de conducere și, pe baza înregistrărilor poziției pleoapei și a ratei de clipire a ochilor, învață cât de obosit este șoferul.

Acest lucru îi permite să dea o alertă adecvată situației și să utilizeze sistemele de asistență a șoferului pentru a interveni. Sistemele de avertizare care sună alerta în caz de distragere și somnolență vor fi atât de importante în viitor, încât Euro NCAP, organizația europeană de evaluare a automobilelor noi, le va include în foaia de parcurs pentru evaluarea siguranței vehiculului până în 2025.

Follow #infotrucker

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.