Ecofriendly

Bosch va livra pentru cellcentric componente pentru celule de combustie

Bosch a semnat un acord pe termen lung cu cellcentric, un joint venture 50:50 între Daimler Truck AG și Volvo Group AB, pentru livrarea de compresoare de aer electrice pentru celule de combustie. Producția de serie este așteptată după 2025.

Compresoarele de aer Bosch vor face parte din sistemele de celule de combustie cellcentric pentru camioane grele și aplicații staționare, cu rol de a furniza oxigenul necesar producerii electricității.

Bosch va livra pentru cellcentric componente pentru celule de combustie

În celulele de combustie, hidrogenul din rezervoare reacționează cu oxigenul atmosferic pentru a produce energie electrică, singurele emisii fiind cele de apă și căldură. Dacă hidrogenul este ”verde”, adică produs utilizând energie regenerabilă, camionul va funcționa cu emisii zero de CO2.

Bosch oferă compresoarele de aer în două clase de putere: 20 și 30 kW. Cele de 20 kW sunt potrivite pentru sisteme electrice pe 250-450 V sau 450-850 V, iar cele de 30 kW doar pentru sistemele de 450-850 V. Elicea compresorului atinge viteze de peste 100.000 rpm. Per total, complexitatea tehnică a sistemului de celule de combustie este comparabilă cu cea a motoarelor diesel.

VEZI ȘI: Mercedes începe testele cu primul prototip GenH2 Truck, alimentat cu hidrogen

Bosch consideră că hidrogenul are un viitor luminos ca purtător de energie, făcând investiții considerabile în acest domeniu. Între 2021 și 2024, compania plănuiește să investească aproximativ 600 de milioane de euro în celule de combustie pentru aplicații mobile și alte 400 de milioane de euro pentru aplicațiile staționare.

Portofoliul Bosch pentru vehicule alimentate cu hidrogen începe de la senzori individuali și merge până la componente complexe, precum compresoare de aer electrice, stive de celule de combustie sau module complete de celule de combustie.

Din aceeași categorie...

Back to top button