MedicalȘtiri

Bruxelles stabilește noi limite medicale pentru apneea de somn

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 2 iulie 2014 a emis Directiva 2014/85 / UE ce stabilește noi reguli pentru eliberarea și reînnoirea licențelor pentru persoanele care suferă de sindromul de apnee de somn obstructivă. Acest sindrom, cunoscut și sub numele de SAS sau mai simplu „sforăit”, afectează aproximativ 500 de milioane de oameni, la diferite niveluri. Este o tulburare de somn cauzată de probleme respiratorii, care conform unor studii pot compromite șofatul deoarece provoacă somnolență în timpul stării de veghe. De altfel, se estimează că apneea de somn obstructivă este cauza principală a 22% din accidentele rutiere.

Noua directivă europeană obligă statele membre să includă în evaluarea medicală pentru obținerea sau reînnoirea licenței, întrebări cu privire la acest sindrom și efectuarea tuturor examenele medicale în cazul în care medicul suspectează un pacient ce are SAS. Daca diagnosticul este confirmat, candidatul poate, totuși, să obțină un permis de conducere, dar trebuie să demonstreze că a urmat terapii specifice și va trebui să-și reînnoiască licența de conducere la fiecare doi sau trei ani.

Bruxelles stabilește noi limite medicale pentru apneea de somn

Ce este apneea de somn?
Apneea de somn este o afecţiune a aparatului respirator caracterizată prin pauze respiratorii repetate, frecvente în timpul somnului. Durata perioadei de oprire a fluxului de aer este de 10 secunde. SAS prezintă diferite grade de gravitate: uşoară, moderată sau severă, în funcţie de durată şi frecvenţa episoadelor de apnee sau de bradipnee (scăderea ritmului respiraţiei). Numărul episoadelor apneice variază de la 5 la 50 pe ora de somn. SAS a fost clasificat în 3 tipuri: apneea obstructivă, apneea centrală şi apneea mixtă.

Din aceeași categorie...

Back to top button