Șofer român prins de vama bulgară cu lingouri de aur ascunse pe corp

A crezut că poate trece granița turco-bulgară cu un camion gol și cu lingouri de aur lipite de corp, dar s-a lovit de suspiciunea vameșilor bulgari.
Un șofer român de camion a fost prins de autoritățile vamale bulgare la punctul de trecere a frontierei Lesovo, între Bulgaria și Turcia, în timp ce încerca să introducă ilegal în țară nu mai puțin de 14,2 kilograme de aur, sub forma unor lingouri ascunse direct pe corp.
Incidentul a avut loc în data de 20 martie, când șoferul s-a prezentat la vamă la volanul unui camion gol, declarând că se îndreaptă către Turcia pentru a prelua o încărcătură cu destinația România. Situația a ridicat suspiciuni în rândul vameșilor, care au decis să efectueze un control corporal amănunțit.
Deși vehiculul era într-adevăr gol, descoperirea avea să vină în momentul în care agenții au verificat șoferul: zece lingouri de aur de diverse dimensiuni, înfășurate în jurul trunchiului cu bandaje și ascunse inclusiv în pantofi. Greutatea totală a aurului era de 14 kilograme și 285 de grame, iar valoarea estimată la prețul actual de piață se ridică la aproximativ 120.000 de euro.
Șoferul, în vârstă de 32 de ani, a fost reținut preventiv, iar procurorii bulgari au cerut menținerea acestuia în arest pentru a preveni o eventuală fugă din țară.
Avocata apărării a declarat pentru presa bulgară că șoferul nu are antecedente penale și că a fost manipulat de o rețea organizată de contrabandă, sugerând că ancheta ar trebui să vizeze structura din spatele tentativei de trafic, nu doar executantul.
Autoritățile continuă cercetările pentru a stabili dacă șoferul era parte activă a grupării sau doar un curier naiv înlănțuit într-o schemă de trafic de metale prețioase, tot mai frecventă pe ruta Turcia–UE.
Când presiunea financiară îți înfășoară aurul în jurul trupului
Fie că a fost complice sau doar o rotiță într-un mecanism bine pus la punct, acest caz scoate din nou la iveală vulnerabilitățile unei meserii greu încercate și adesea expusă tentațiilor din zona gri.
În spatele unui volan de camion, deseori stă nu doar un profesionist al drumului, ci și o potențială victimă a rețelelor de trafic, care profită de presiunea financiară, naivitate sau pur și simplu de lipsa de alternative.
Șoferii români tranzitează zilnic frontierele Europei, majoritatea făcându-și meseria cinstit, în condiții dificile. Dar incidente de genul acesta riscă să pună o pată nemeritată asupra unei întregi categorii profesionale.
E esențial ca autoritățile – din România, Bulgaria și nu numai – să meargă mai departe de simpla reținere a „curierului” și să ajungă la cei care orchestrează rețelele de contrabandă. Pentru că, la urma urmei, aurul nu se ascunde singur.