ȘtiriTop News

Cameră care recunoaște șoferii ce țin telefonul în mână, în Olanda

Poliția din Olanda a început să folosească recent prima cameră inteligentă care depistează șoferii care țin telefonul în mână.

În Olanda, ca și oriunde în Europa, neatenția în trafic este una dintre principalele cauze ale accidentelor. Pentru a combate acest fenomen, poliția a prezentat la 1 iulie primul dispozitiv MONOcam, o cameră care recunoaște dacă un șofer ține în mână telefonul mobil.

Cameră care recunoaște șoferii ce țin telefonul în mână, în Olanda

MONOcam a fost dezvoltat în mare măsură chiar de poliție. Dispozitivul mobil este așezat pe un trepied, putând fi plasat oriunde în jurul șoselei, atât la exterior, cât și în interior. Toate unitățile de poliție vor avea în viitor o astfel de cameră.

”Software-ul camerei recunoaște șoferii care țin un dispozitiv în mână. Este suficient ca el să demonstreze ținerea telefonului, nu neapărat și folosirea sa efectivă”, se arată în comunicatul poliției olandeze.

În timpul testelor pilot, desfășurate timp de un an și jumătate, camera a învățat să descopere astfel de contravenții. Dacă sistemul are o suspiciune, fotografia este trimisă automat către un agent de poliție, care evaluează fapta.

În cazul în care verificarea independentă confirmă că șoferul ținea telefonul în mână, ofițerul va trimite datele la Agenția Centrală de Colectare Fiscală (CJIB) din Olanda, care emite amenda.

VEZI ȘI: Scania prezintă în noiembrie ultimul său motor diesel

MONOcam respectă și legile privind asigurarea intimității. Astfel, fețele eventualilor pasageri vor fi blurate automat și doar cea a suspectului va fi vizibilă în poză. Imaginile sunt stocate pe serverele MONOcam doar un timp limitat.

Imediat după evaluarea posibilei contravenții și eventuala trimitere a cazului către CJIB, imaginile vor fi șterse din sistem. Fotografiile contravenienților vor fi apoi stocate doar în serverele CJIB, ca și în cazul imaginilor provenite de la camerele de viteză.

Din aceeași categorie...

Back to top button