Transport 4.0

Camioane autonome: răspunderea pentru accidente ar trebui să revină producătorilor

Comisia Legislativă britanică a recomandat guvernului să introducă în regulamentele privind vehiculele autonome, inclusiv camioane, că răspunderea pentru accidente ar trebui să revină producătorilor de vehicule, și nu utilizatorilor.

Marea Britanie se pregătește pentru introducerea vehiculelor autonome, cu un regulament care să elimine zonele neclare privind asigurările și răspunderea penală.

Camioane autonome: răspunderea pentru accidente ar trebui să revină producătorilor

Printre principalele recomandări făcute de Comisia Legislativă britanică este cea ca utilizatorii de la bordul vehiculelor autonome să fie scutiți de răspunderea penală în caz de accident, ei neavând rol de șoferi, ci de pasageri.

Judecătorii au recomandat Guvernului britanic să facă o distincție clară între sistemele care doar asistă șoferul (actualele ADAS) și cele responsabile pentru condusul autonom.

Ei sugerează adoptarea unei sheme de supervizare a vehiculelor autonome pe întreaga durată de viață, dar mai ales să specifice noi roluri legale pentru utilizatori, producători și operatorii de servicii.

De asemenea, vehiculele autonome vor aduce o schimbare radicală în ce privește asigurările. Deoarece greșelile umane vor fi eliminate în principiu, responsabilitatea asigurării ar trebui să revină producătorilor de vehicule.

VEZI ȘI: Primele camioane autonome MAN vor fi folosite începând din acest an

Cadrul legislativ va fi un factor cheie pentru implementarea vehiculelor autonome. Totuși, mai este nevoie de timp până când recomandările judecătorilor britanici se vor transforma într-un regulament funcțional.

Producătorii de vehicule au prezentat până acum în general vehicule cu nivel de autonomie 2, un vehicul complet autonom având nivelul 5. De asemenea, infrastructura ar trebui modificată pentru susținerea vehiculelor autonome.

Britanicii estimează că primele vehicule complet autonome (de nivel 5 ) vor intra în producție în jurul anului 2030. Până în 2036 ar urma să fie produse aproximativ 1 milion de vehicule autonome.

Din aceeași categorie...

Back to top button