GreenZoneLogistica

MAN folosește camioane electrice în lanțul de aprovizionare

Producătorul bavarez MAN își decarboniza lanțul de aprovizionare al uzinelor sale din Germania utilizând camioane electrice pentru transportul de componente.

DB Schenker face un pas important spre decarbonizarea logisticii, odată cu integrarea a zece camioane electrice eTGX în flota sa dedicată industriei auto. Noile camioane sunt deja folosite în lanțul de aprovizionare al uzinelor MAN din Germania.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

La începutul acestui an, DB Schenker a preluat zece camioane electrice MAN eTGX direct din uzina producătorului bavarez din München.

Vehiculele au fost distribuite în centrele logistice DB Schenker din toată Germania și sunt deja utilizate în operațiunile zilnice, inclusiv în aprovizionarea cu piese a uzinelor MAN din München și Nürnberg.

Cu o capacitate a bateriei de 480 kWh și o autonomie de aproximativ 500 km, eTGX este adaptat cerințelor industriei auto. Caracteristici precum înălțimea redusă de cuplare și ampatamentul scurt îl fac ideal pentru transportul de volum ridicat, esențial în logistica de intrare pentru producătorii auto.

Livrări precise și program strict, fără emisii directe de CO2

În fiecare noapte, un eTGX DB Schenker pleacă din Bamberg spre uzina din München, oprind pentru o încărcare parțială la Hochbrück. Ajunge la 5:30 dimineața, face schimbul de semiremorcă și continuă traseul către Dachau.

În logistica auto, transportăm mult volum, deci nu încărcătura maximă contează, ci înălțimea garantată de încărcare de 3 metri. Este vitală pentru locații precum a noastră, explică William Kratsch, șeful operațiunilor directe DB Schenker din Coburg/Bamberg.

Întors în Bamberg până la ora 11:00, camionul electric pornește din nou la drum, spre Nürnberg, în cursul după-amiezii. După încărcări și descărcări precise, urmează o pauză de încărcare până la următoarea plecare nocturnă.

Eficiență și consum optimizat

Consumul electric al eTGX-ului s-a dovedit a fi unul bun: sub 110 kWh/100 km, chiar și în sezonul rece. Vehiculul transportă în medie între 14 și 16 tone, ceea ce asigură o utilizare optimă a resurselor.

Pentru a maximiza eficiența, șoferii beneficiază de instruire specială, cu accent pe recuperarea energiei (recuperare la frânare).

MAN folosește camioane electrice în lanțul de aprovizionare

Deși unii au fost reticenți la început, după o primă cursă se conving rapid de avantajele tracțiunii electrice: condus lin, fără schimbări de treaptă, confort sporit și o experiență de condus „fără zgomot, fără emisii directe – aproape poetică”.

Peste 100 de eTGX până în 2026

Această inițiativă este doar începutul. DB Schenker intenționează să integreze în total 100 de eTGX până în 2026, plus 50 de unități MAN eTGL de 12 tone, dedicate livrărilor urbane și pe ultimul kilometru.

Camioanele se încarcă atât la sediile DB Schenker, cât și în rețeaua publică sau la stațiile din cadrul facilităților MAN – inclusiv în rețeaua „Charge and Go”.

Parteneriat pentru un viitor fără emisii

MAN dezvoltă la München electromobilitatea, digitalizarea și automatizarea, în timp ce uzina din Nürnberg produce atât motoare convenționale, cât și baterii pentru camioane și autobuze electrice.

Parteneriatul cu DB Schenker se aliniază perfect obiectivului de reducere a amprentei de carbon pe întregul lanț de aprovizionare.

Din aceeași categorie...

Back to top button