Camioane înmatriculate ca autobuze, pentru a evita restricțiile

În anii 1990, companiile de transport din Suedia foloseau camioane înmatriculate ca autobuze, care puteau circula mai rapid și aveau mai puține restricții.
Totul a început de la ASG, un operator de logistică suedez deținut de stat. Compania avea o întreagă rețea de linii permanente de transport, oferind și servicii express, cu livrare a doua zi. În cadrul acestui proiect, suedezii au venit cu ideea de a folosi camioane înmatriculate ca autobuze, care puteau circula mai repede.
În acea perioadă, regulamentele din Suedia permiteau o viteză maximă de 90 km/h pentru autobuze, față de doar 70 km/h pentru camioane. Ca bază a vehiculului modificat a fost ales modelul Scania 113 Torpedo, cu motor montat în fața cabinei.
Cabina care nu se rabata era mult mai ușor de extins, iar spațiul de la interior nu era limitat de tunelul motor. Extensia se făca în partea centrală a cabinei, între scaunul șoferului și dormitor. Cabina primea astfel o fereastră suplimentară și o ușă în plus, pe partea dreaptă.
VEZI ȘI: De ce majoritatea camioanelor Mercedes au nume care încep cu A
Spațiul interior putea primi astfel trei rânduri de scaune, după cum se vede la acest model Scania 113 Torpedo scos recent la vânzare în Danemarca. Această dotare era suficientă în Suedia în acel moment pentru ca autobuzul să fie înmatriculat ca autobuz.
Lista modificărilor nu se oprea însă aici. Pentru a putea transporta marfă era nevoie de o semiremorcă, atașată permanent de capul tractor. Astfel, în acte, capul tractor și semiremorca deveneau un autobuz articulat.
La începutul anilor 1990, unul dintre cei mai mari subcontractori ai ASG a pregătit 5 sau 6 astfel de vehicule, după cum își amintește șoferul Börje Aronsson. Ele transportau marfă pe rutele express, profitând de înmatricularea specială pentru a putea circula mai rapid, inclusiv pe banda a doua.
Aparent, compania transporta și pasageri și chiar vindea bilete între punctele de început și final ale călătoriei. Totuși, transportul de pasageri rămânea o funcție suplimentară, fără câștiguri financiare semnificative.
În anii ce au urmat, suedezii au crescut viteza camioanelor la 80 sau 90 km/h, în funcție de clasa drumului și configurația vehiculului (solo sau articulat). Astfel, ideea a încetat să mai fie una de interes. În plus, ASG a fost vândută de statul suedez companiei elvețiene Danzas, iar apoi a ajuns în proprietatea DHL.
De asemenea, regulile de omologare a vehiculelor au devenit mult mai stricte. Ipotetic, o omologare a unui camion ca autobuz ar fi benefică și astăzi, dacă ne gândim la limita de viteză de 100 km/h, posibilitățile mai mari de a depăși și lipsa restricțiilor de circulație de la final de săptămână și din timpul vacanțelor.