EditorialȘtiri

Au devenit camioanele noile arme preferate ale terorismului?

Au devenit sau nu camioanele noile arme preferate ale terorismului, având în vedere cele întâmplate la începutul acestei săptămâni la Berlin, când un șofer polonez a fost ucis iar camionul său utilizat într-un săngeros atentat.

După cum am relatat într-o știre anterioară, anchetatorii germani au refăcut dinamica atacului de la Berlin, în care un șofer kamikaze de origine tunisiană a intrat cu un camion în mulțimea participantă la târgul de Crăciun, provocând moartea a 12 persoane și rănind alte 48.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Astfel, ipotezele anchetatorilor confirmă suspiciunile inițiale cum că vehiculul de marfă a fost deturnat, împreună cu șoferul său. Un lucru este cert, Lukasz Urban a fost victima unei acțiuni teroriste, premeditate. Dacă tunisianul Anis Amri, aflat inclusiv sub observația serviciilor secrete de mai multe luni, a fost ajutat sau nu, asta rămâne de văzut.

Este pentru a doua oară în acest an, când un camion se năpustește în mulțime pentru a pune în aplicare un atac terorist. Primul dintre acestea a avut loc la Nisa, pe 14 iulie, atunci când un camion de dimensiuni medii i-a spulberat pe cei care participau la focul de artificii de Ziua Franței, omorând 84 de persoane și rănind alte câteva zeci. În acest caz, atacatorul a închiriat camionul, în timp ce în atacul de la Berlin avem de-a face cu un scenariu nu tocmai confortabil pentru transportul rutier.

Așadar, sunt sau nu camioanele noile arme preferate ale teroriștilor? Trebuie să le fie frică șoferilor de camion?

Nu știm dacă au devenit o țintă, dar cu siguranță cele două cazuri scot la iveală un risc major nou la care sunt expuși șoferii de camion, în plus față de cele cu care se confruntă pe drum și la locurile de încărcare și descărcare. Situația este cu atât mai dramatică cu cât nu prea există contramăsuri, având în vedere numărul enorm de camioane aflate în circulație prin Europa.

Statele Unite ale Americii au făcut un prim pas. Poliția colaborează strâns cu firmele de închirieri, inclusiv în controale antitero de fond. Însă, această măsură de precauție este inutilă atunci când vorbim de deturnarea camioanelor.

VEZI ȘI: Roma și Milano au crescut măsurile de siguranță după atacul de la Berlin

Până vor apărea soluții concrete la asceastă situație, vă recomandăm să verificați întotdeauna perimetrul imediat al camionului, să evitați discuțiile cu străini iar dacă ceva vi se pare suspect să anunțați orice secție de poliție.

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button