ȘtiriTop News

Camioanele, autocarele și autoutilitarele de 3.5 tone controlate, în Belgia

Acțiunile poliție federale belgiene s-au desfășurat simultan în mai multe puncte de frontieră cu Germania.

Camioanele, autobuzele și autoutilitarele ușoare de până în 3.5 tone au fost în centrul unor controle rutiere derulate la nivel național de Poliția Federală, în Belgia.

În cadrul acțiunii derulate la începutul săptămânii, care a vizat camioanele, autocarele și autoutilitarele de 3.5 tone, poliția a format echipe mixte din reprezentanți poliției federale, oficiului vamal și reprezentanți ai Agenției Federale pentru Siguranța Lanțului Alimentar din Belgia (AFSCA).

Camioanele, autocarele și autoutilitarele de 3.5 tone controlate, în Belgia

Prima intervenție a celor de la AFSCA a fost în zona punctului de frontieră Lichtenbusch, la granița dintre Germania și Belgia, unde a fost oprită o autoutilitară ușoară înmatriculată în România, care transporta câini și pisici. Agenții AFSCA au controlat timp de o oră vehiculul pentru că în afara problemelor legate de comunicare, șoferul necunoscând nicio limbă străină, acesta venea cu transportul din Marea Britanie.

Câinile și pisicile aparțineau unor persoane care au lucrat în Marea Britanie și care și-au trimis animalele de companie în România, dar din cauza Brexit-ului controalele sunt mult mai complicate și nici măcar agenții de control nu sunt încă la curent cu toate procedurile. Transporturile cu animale, la fel ca cele cu alimente, întră în jurisdicția agenției AFSCA și lucrurile sunt mult mai complicate acum.

Aceste acțiunii coordonate la nivel național, la care participă reprezentanți ai fiecărei autorități, sunt cele mai eficiente pentru că indiferent de natura problemei depistate este cineva care poate să decidă ce se întâmplă mai departe în aceste situații particulare.

Doar 10% au trecut inspecția tehnică

În punctul de control de pe autostrada din Lüttich au fost verificate peste 30 de camioane și 30 de remorci din punct de vedere tehnic, operațiunea fiind derulată de “Autosécurite“ care a venit la fața locului cu echipament special. Din numărul total al vehiculelor verificate, doar șase au trecut de inspecția tehnică, ceea ce înseamnă că 90% dintre vehiculele controlate au fost nevoite să-și remedieze problemele înainte să-și poată continua drumul.

VEZI ȘI: Amendă de 113.000 de euro pentru operațiuni ilegale de cabotaj, în Danemarca

O altă problemă depistată frecvent a fost cea a supra încărcării vehiculului, în cazul unui vehicul comercial de 3,5 tone, masa totală a încărcăturii fiind de 6,3 tone, o supraîncărcare de 80%. În total, în cadrul acestei acțiuni de control, doar în punctul din zona Lichtenbusch, au fost date amenzi de aproximativ 50.000 de euro.

“Am fost șocați să vedem cât de repede au plătit companiile aceste amenzi pentru ca șoferii lor să-și poată continua drumul. Cel mai probabil companiile sunt conștiente de aceste probleme și își asumă aceste amenzi pe care le calculează și le includ cumva în planul lor de business”, a spus Tom Bongartz, inspector principal în cadrul poliției de autostradă din Lüttich.

Dacă ulterior vor exista și alte proceduri legale depinde de locația companiei de transport și de problemele depistate. De cele mai multe ori acestea sunt preluate de reprezentanții poliției care derulează acțiuni de control inclusiv la sediul companiilor implicate.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Federale a declarat în urma acestei acțiuni de control derulată la nivel național că este în continuare incredibil cât de mare este numărul de vehicule care circulă cu probleme tehnice și că există în continuare o problemă majoră legată de timpii de odihnă și condus în cazul șoferilor.

În colaborare cu toate autoritățile naționale, Poliția Federală belgiană a anunțat că pentru luna mai vor fi programate 4 acțiuni de control național, plus altele punctuale în zona punctelor de frontieră care sunt cele mai tranzitate de vehiculele comerciale. Toate aceste acțiuni vor fi finanțate din bugetul pe anul 2021.

Reprezentanții poliție belgiene au spus că vor intensifica și mai mult controalele.

Din aceeași categorie...

Back to top button