Tehnologie

Camioanele autonome, cu până la 40% mai productive în terminale

Potrivit rezultatelor proiectului ANITA, camioanele autonome au potențialul de a crește productivitatea operațiunilor din terminale de containere cu până la 40%.

MAN Truck & Bus, Deutsche Bahn, Universitatea de Științe Aplicate Fresenius și Götting KG au obținut rezultate revoluționare în proiectul de cercetare privind utilizarea camioanelor autonome în logistica de containere. Ca parte a proiectului ”Autonomous Innovation in Terminal Operations” (ANITA), partenerii au demonstrat cu succes cum camioanele autonome, împreună cu infrastructura adecvată, pot face transoportul combinat rutier-feroviar mai eficient și mai flexibil, în viitor.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Până în prezent, partenerii de proiect au pus pe roți camioane autonome care pot manipula independent transporturi de containere de la modul rutier la calea ferată, cu ajutorul unei planificări digitale a misiunii. Proiectul de cercetare, sponsorizat de Ministerul German al Economiei și Protecției Mediului, a funcționat timp de 3 ani, din care aproximativ 6 luni experții au testat vehiculele în operațiuni practice la depozitul de containere DB Intermodal Services și terminalul de containere DUSS din Ulm.

”Când am dezvoltat sistemele de condus autonom, aplicațiile logistice concrete și beneficiile clienților au fost de la început în vederea noastră. De aceea, în proiectul ANITA am lucrat nu doar la dezvoltarea condusului autonom într-un terminal de containere, ci și la integrarea digitală a tehnologiei în procesele logistice. Pentru MAN, ANITA este o bază importantă pentru folosirea camioanelor autonome ca soluții de serie în operațiunile de transport dintre huburile logistice, începând din 2030”, a declarat Dr. Frederik Zohm, membru al Comtitetului Executiv al MAN Truck & Bus responsabil pentru Cercetare și Dezvoltare.

VEZI ȘI: MAN și Scania pregătesc o cabină mai lungă

Testele intensive desfășurate cu șoferi de siguranță și ingineri de dezvoltare la bord au oferit informații complete pentru continuarea rafinării funcțiilor de condus autonom și a interacțiunii cu planificarea misiunii, dar și pentru pregătirea terminalelor pentru integrarea noii tehnologii.

”Transportul combinat va continua să crească în anii următori. Pentra asta, procesele complexe din terminale trebuie să devină mai eficiente și mai rapide. Acest lucru se poate obține doar dacă vom continua să automatizăm și digitalizăm procesele logistice. Completarea proiectului ANITA a demonstrat cum ar putea arăta viitorul în terminale”, a spus și Dr. Martina Niemann, membru al conducerii DB Cargo AG.

Camioanele autonome, cu până la 40% mai productive în terminale

Pentru a putea să își îndeplinească misiunile de manipulare a containerelor, camioanele autonome trebuie să poată comunica cu infrastructura de la depozitul DB IS și terminalul DUSS. Până acum, cercetătorii de la Universitatea Fresenius au analizat procesele existente, procedurile și comportamentul oamenilor și mașinilor din locațiile proiectului și le-au transferat într-un set digital de reguli.

Contract Specification Language (CSL) de la Deon Digital servește ca limbaj comun pentru o comunicare clară și completă între toate sistemele implicate. Rezultatul este un sistem complet de planificare a misiunii, care leagă vehiculul cu sistemele IT ale DB IS și DUSS. Ca un traducător universal, soluția vorbește limbile tuturor sistemelor eterogene și ghidează camionul automatizat prin procesul de manipulare a containerelor.

Camioanele autonome, cu până la 40% mai productive în terminale

Götting KG a contribut la proiect cu expertiza sa în localizarea obiectelor și detectarea mediului. ”Pentru a face vehiculele fără șofer și mai atractive, continuăm să lucrăm la detectarea sigură a obstacolelor la distanțe și viteze mai mari”, a declarat Hans-Heinrich Götting, Director General al Götting KG, la finalizarea proiectului ANITA.

Din aceeași categorie...

Back to top button