Transport 4.0Top News

Camioanele autonome devin realitate până în 2030, spune TRATON

TRATON este convins că, până în 2030, camioanele autonome vor deveni o realitate, și a definit o strategie în acest sens.

Camioanele autonome sunt viitorul, iar TRATON este convins de acest lucru. Tocmai de aceea, compania care deține MAN și Scania a convenit recent asupra unei strategii globale comune pentru toate mărcile grupului în dezvoltarea de soluții de serie pentru camioanele autonome începând cu 2030.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

În iulie 2021, Germania a devenit prima țară din lume care a promulgat o lege care reglementează și, în esență, permite utilizarea de camioane autonome pe drumurile publice din Germania, dacă călătoriile au loc între terminale logistice.

Mai mult, în februarie 2022, Ministerul Transporturilor din Germania a emis un ordin privind procedurile prin care vehiculele autonome pot primi licență de operare.

În acest fel, legislatorii germani doresc să permită testarea practică a acestei tehnologii nu numai în spații securizate, ci și pe drumurile publice, supuse supravegherii umane.

În ultimii ani, sistemele de asistență pentru șofer, cum ar fi asistența la frânarea de urgență (EBA), control vitezei de croazieră prin GPS sau asistentul la virare pentru camioane au demonstrat că tehnologia, și în special tehnologia controlată de computer, nu numai că face funcționarea vehiculului mai confortabilă, dar și mai sigură și mai economică.

VEZI ȘI: Frâna de parcare clasică dispare. Doar acționare electronică din 2026

Chiar dacă camioanele au fost echipate cu tot mai multe componente electronice în ultimii ani care fac conducerea și mai ușoară și mai sigură, 94% din toate accidentele de circulație din ziua de azi se datorează încă erorilor umane. Mai puține pagube, mai puține răniri și mai puține decese pe șosele ar fi motive suficiente pentru a continua dezvoltarea vehiculelor autonome.

Avantaje maxime în mobilitatea de marfă

În transportul de mărfuri, însă, argumentele economice și ecologice cântăresc aproape la fel de greu. Camioanele autonome pot parcurge distanțe mai lungi fără a face pauză și pot reduce costurile ridicate cu personalul, care, după costurile cu combustibilul, reprezintă cea mai mare parte din costurile totale de exploatare ale unui camion. În plus, nu necesită perioade lungi de odihnă, oferă un sentiment de securitate îmbunătățit și, astfel, sporesc eficiența, spune TRATON.

În același timp, mai puține daune înseamnă mai puține defecțiuni și costuri mai mici de reparații. În plus, conducerea automată duce la un consum mai mic de combustibil și astfel reduce impactul asupra mediului.

De exemplu, un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan, pune acest potențial la până la 9% pentru camioanele autonome de Nivelul 4. Și nu în ultimul rând, camioanele autonome reprezintă o soluție la două dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă industria transporturilor: creșterea masivă a lipsei de șoferi.

Cererea în creștere pentru servicii de transport este deja compensată de o lipsă tot mai mare de șoferi profesioniști. Potrivit asociației germane BGL, aproximativ 30.000 de șoferi de camion se pensionează în fiecare an numai în Germania, în timp ce doar 17.000 le iau locul.

traton camioanele autonome 20301 scaled

Acestea sunt motive suficiente pentru TRATON să pună dezvoltarea camioanelor autonome în fruntea agendei sale.

„În prezent testăm tehnologia camioanelor autonome. Concentrându-ne pe cele mai promițătoare rezultate și soluții, dorim să accelerăm dezvoltarea până la punctul în care putem realiza camioane cu conducere autonomă ca soluții de serie, ceea ce ne așteptăm să fie până în 2030”, spune Catharina Modahl Nilsson, directorul tehnic al TRATON.

Doar câțiva ani până când producția de serie este gata din 2030? Sună ambițios – și este. Dar proiectele de conducere autonomă nu sunt noi pentru mărcile TRATON. Camioanele de test sunt folosite de câțiva ani, iar dezvoltarea lor continuă, astfel încât aceste vehicule să fie pregătite pentru clienți.

Teste practice în toată lumea

În 2018, Scania a început să testeze camioane autonome într-o mină de sare aparținând grupului minier australian Rio Tinto. Decizia de a testa camioanele autonome într-o mină, departe de orice trafic rutier, a fost luată din motive întemeiat.

„Santioanele miniere sunt ideale pentru testarea noilor tehnologii autonome datorită lor. utilizare mare a vehiculelor. În același timp, avantajele de siguranță și productivitate ale automatizării sunt de mare beneficiu pentru operatorii minelor.”, explică Björn Winblad, șeful Scania Mining.

În plus, sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească un camion autonom aici sunt mai puțin complexe decât, de exemplu, în traficul urban.

Scania a făcut chiar un pas mai departe cu un alt proiect.

traton camioanele autonome 20304

În timp ce în mina australiană un șofer de siguranță aflat la bordul camionului monitorizează fiecare acțiune a sistemului de control autonom și poate interveni dacă este necesar, basculanta concept Scania AXL, prezentată în 2019, nu numai că nu are nevoie de șofer, dar, nu mai are nici cabină. Utilizarea Scania AXL în medii controlate este de așteptat să ofere informații suplimentare pentru pregătirea viitoare a camioanelor autonome Nivel 5 pentru producția de serie, cea mai înaltă etapă de construcție a vehiculelor autonome.

Hamburg Truck Pilot finalizat cu succes

Inginerii găsesc profiluri de aplicații adecvate pentru testarea camioanelor autonome nu numai în minerit, ci și în terminalele de containere. Perioadele lungi de operare zilnică și conducerea și manevrele repetate frecvent fac, de asemenea, posibilă aici colectarea unei cantități mari de date într-un timp relativ scurt – o condiție prealabilă pentru dezvoltarea sistemelor de conducere autonomă sigure și fiabile.

Așadar, nu este o coincidență faptul că MAN și-a unit forțele cu Portul Hamburg pentru a lansa proiectul Hamburg Truck Pilot în 2018, în care se testează utilizarea camioanelor autonome la terminalul de containere Altenwerder și integrarea lor în manipularea extrem de automatizată. proceselor.

traton camioanele autonome 20303

După luni de pregătiri, testul practică a avut loc în mai 2021. Camionul s-a deplasat complet autonom în zona portului sub supravegherea constantă a unui șofer de siguranță — de la deplasarea către locul de încărcare atribuit până la manevra în poziția finală de încărcare.

Cercetarea a mers mai departe cu ANITA, un proiect de automatizare la terminalul de containere DUSS de lângă Ulm și terminalul de containere vecin, prin care DB Intermodal Services GmbH, MAN, Deutsche Bahn, și Universitatea de Științe Aplicate Fresenius, care are drept scop dezvoltarea de soluții care vor permite transporturi automate în așa-numitul trafic hub-to-hub în viitor.

Transport hub-to-hub în centrul atenției automatizării și fazei actuale de testare

TRATON vede cel mai mare potențial de implementare a soluțiilor autonome pe termen scurt, care se preconizează că vor fi în producție de serie până în 2030, în transportul regulat hub-to-hub. De aceea, nu este surprinzător faptul că TRATON este primul producător de camioane din Europa care a testat transportul autonom între două hub-uri pe drumurile publice.

Pe o distanță de aproximativ 300 de kilometri, două camioane autonome de test circulă în operațiuni regulate de livrare de-a lungul autostrăzii suedeze E4 între fabricile Scania din Södertälje și Jönköping. Acestea au la bord un șofer de siguranță și un inginer de testare de la TuSimple.

Proiectul hub-to-hub din Suedia nu este primul în care TRATON și TuSimple lucrează împreună. În SUA, Navistar, care este deținut de TRATON, are de mult timp un parteneriat de dezvoltare cu TuSimple, care include 50 de camioane Navistar de test ce au parcurs deja câteva milioane de kilometri în modul de conducere autonomă pe șoselele americane.

Acum nu va mai trece mult până când primele camioane autonome vor începe operațiunile de test și pe autostrăzile germane.

Până la urmă, 2030 nu este chiar atât de departe.

Din aceeași categorie...

Back to top button