ȘtiriTop News

Camioanele din România au generat 6% din taxele de drum din Belgia

În 2021, camioanele înmatriculate în România au fost responsabile pentru 6% din taxele de drum plătite în Belgia.

Astfel, România este a treia țară străină în ce privește prezența camioanelor în Belgia, fiind depășită de Polonia și Olanda, dar peste țări precum Lituania, Germania sau Franța.

Camioanele din România au generat 6% din taxele de drum din Belgia

Sistemul belgian de taxe de drum a generat anul trecut încasări totale de 814 milioane de euro, în creștere cu 10,6% față de 2020. Potrivit statisticilor operatorului Viapass, creșterea a fost clară în Flandra și Valonia, în timp ce în regiunea Bruxelles s-a înregistrat o scădere de 2%.

În ce privește țările de înmatriculare a camioanelor, majoritatea taxelor de drum (46,6%) au fost plătite de companiile din Belgia. Urmează Polonia (10,6%), Olanda (10,2%) și România (6%). Alte țări cu prezență importantă de camioane în Belgia sunt Lituania (5%), Germania (3,6%), Franța (3%), Luxemburg (2,5%) și Bulgaria (2,3%).

VEZI ȘI: România a depus o cerere de suspendare a obligației întoarcerii camioanelor la 8 săptămâni

Marea majoritate a încasărilor (91,4%) au fost generate de combinațiile de peste 32 de tone. Cele cuprinse între 12 și 32 de tone au fost responsabile pentru 6,7%, iar cele sub 12 tone pentru 1,9% din încasări.

După clasa de emisii, majoritatea încasărilor au fost generate de camioanele Euro 6 (81,6%). Urmează camioanele Euro 5 (14,2%), în timp ce camioanele mai vechi, Euro 4 și Euro 3, sunt responsabile pentru câte 1,7% dintre taxele de drum plătite.

Lunile cu cel mai intens trafic de camioane au fost martie, iunie și septembrie, iar cele cu traficul cel mai redus au fost ianuarie, februarie și august.

Din aceeași categorie...

Back to top button