Tehnologie

Camioanele electrice cu hidrogen: când și unde vor fi necesare?

Camioanele electrice cu hidrogen prezintă unele avantaje față de cele cu baterii, în special legate de timpul de realimentare și autonomie.

Camioanele electrice cu hidrogen (FCEV) își generează singure electricitatea în celule de combustie alimentate cu hidrogen, stocat în rezervoare montate pe vehicul.

În celula de combustie, hidrogenul și oxigenul provenit din atmosferă se combină printr-o reacție electrochimică, generând electricitate, căldură și apă. De aici și diferența față de camioanele electrice cu baterii (BEV), care își iau energia de la baterii încărcate din surse externe.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Camioanele electrice cu hidrogen sunt potrivite în special pentru distanțe mai lungi și aplicații mai grele din punct de vedere al consumului de energie. Ele vor fi o alegere și atunci când nu este timp pentru realimentarea bateriilor, de exemplu când camioanele funcționează practic non-stop.

VEZI ȘI: Test cu camionul electric Renault E-Tech D 16T: Esențial

În plus, această tehnologie poate fi o opțiune bună în regiunile în care nu este posibilă o încărcare rapidă a bateriilor, din cauza limitărilor rețelei electrice.

Astăzi, este dificil de făcut o predicție exactă despre câte camioane cu hidrogen vom vedea pe drum. Numărul depinde de dezvoltarea tehnologiei, accesul la hidrogen și costul acestuia, precum și de deciziile politice privind legislația și taxarea.

Ce avantaje au camioanele electrice cu hidrogen?

Principalul avantaj este propulsia fără emisii, ce permite transporturi pe distanțe lungi în care singurele emisii sunt cele de apă. De asemenea, autonomia (de până la 1.000 km) și timpul de realimentare (mai puțin de 15 minute).

Hidrogenul este o bună metodă de a stoca energia. Astfel, excesul de energie verde (precum cea provenită de la soare sau vânt), care nu poate fi consumat sau stocat în timpul producerii, poate fi transformat în hidrogen verde și utilizat ulterior.

Camioanele electrice cu hidrogen: când și unde vor fi necesare?

Industrii precum cea chimică sau metalurgică vor avea nevoie de hidrogen verde, produs din surse regenerabile, pentru a trece la o producție neutră din punct de vedere climatic.

În viitor, când hidrogenul va fi disponibil în volume mari, el va fi folosit la scară mai largă și în industria de transport.

Cât de departe a ajuns Volvo cu dezvoltarea?

În prezent, Volvo este în faza de teste pe propriul circuit. Din acest an, camioanele electrice cu hidrogen vor fi testate și pe drumurile publice, iar în 2025 vor începe testele pilot cu clienți selectați. Lansarea modelelor cu pile de combustie pe bază de hidrogen va avea loc undeva în a doua jumătate a acestui deceniu.

Până atunci, pentru clienții care vor să facă transporturi fără emisii, Volvo Trucks oferă deja cea mai largă gamă de camioane electrice cu baterii. Acestea vor continua să dețină un rol important și după apariția camioanelor electrice cu hidrogen. Alte opțiuni pentru decarbonizarea transporturilor sunt camioanele alimentate cu carburanți regenerabili, precum biogazul sau uleiul vegetal hidrogenat (HVO).

Din aceeași categorie...

Back to top button