
Camioanele electrice și celelalte vehicule comerciale ”verzi” vor fi scutite de taxa de tranzit în București, conform Hotărârii CGMB din 31 ianuarie 2024.
”Salutăm decizia Consiliului General al Municipiului București, care a înțeles că decarbonizarea transporturilor este o obligație asumată prin însăși calitatea României de membru al comunității europene. Conform acordului politic la care au ajuns recent Consiliul și Parlamentul European privind standardele de emisii de CO2 pentru vehiculele grele, s-a stabilit un obiectiv extrem de ambițios de reducere cu 45% a emisiilor camioanelor până în 2030. Din păcate, la finalul anului trecut România avea doar 5 camioane electrice înmatriculate”, a declarat Radu Dinescu, Secretar General al UNTRR.
”Prin scutirea vehiculelor comerciale cu propulsie electrică sau hibridă de la plata taxelor de acces în Municipiul București, Primăria Capitalei acordă un sprijin real și necesar transportatorilor rutieri pentru a putea face tranziția către un transport comercial nepoluant în vederea decarbonizării activităților zilnice de distribuție de alimente, medicamente și bunuri de larg consum pentru cetățenii Capitalei României. Ne dorim să ia exemplu și alte orașe și autorități pentru a oferi cât mai multe facilități acestui tip de vehicule”, a mai spus Radu Dinescu.
Taxele eliminate prin Hotărârea Primăriei Capitalei sunt destul de consistente. Astfel, față de camioanele diesel, cele electrice sau hibride cu masa peste 40 de tone vor scuti 3.032 lei pe zi sau 26.000 de lei lunar pentru acces în zona A, iar cele cu masa de 5-7,5 tone vor scuti suma de 312 lei pe zi sau 2.700 de lei pe lună.
Pentru acces în zona B, camioanele ”verzi” cu masa de peste 40 de tone vor scăpa de taxa de 469 lei pe zi sau de taxa pe lună de peste 4.000 de lei, iar cele de 5-7,5 tone de taxa de 86 lei pe zi sau 675 de lei pe lună, pe care o plătesc acum camioanele diesel.
VEZI ȘI: Avantajele noilor pachete de baterii de la Scania
În plus, UNTRR mai cere Primăriei Capitalei eliminarea acestei taxe și pentru camioanele care au drept combustibil gazul natural comprimat (CNG) ori lichefiat (LNG), iar în viitor cele cu propulsie pe hidrogen. De asemenea, transportatorii solicită și sprijin guvernamental pentru introducerea unei scheme de subvenționare a achiziției de camioane verzi.
Subvenționarea achiziției camioanelor verzi, alături de măsurile de sprijin pe partea de operare, precum scutirea de la plata taxelor de acces în orașe, sunt măsuri vitale, atâta timp cât acestea ajung să coste și de trei ori mai mult decât cele alimentate cu combustibili fosili. O altă măsură extrem de necesară susținută de UNTRR este creșterea greutății maxime admise a camioanelor electrice la 44 tone, pentru a compensa greutatea suplimentară a bateriilor.