Camioanele electrice cu baterii preiau ștafeta până în 2030

Un nou studiu arată că, până în 2035, toate autocamioanele electrice de transport de marfă din Europa vor fi mai ieftine, vor parcurge aceeași distanță și vor transporta la fel de mult ca și camioanele diesel.
Atât în rândul autorităților de reglementare, cât și în rândul părților interesate din industrie, există un consens tot mai mare cu privire la faptul că autocamioanele cu emisii zero – electrice cu baterii (BEV) și electrice cu hidrogen (FCEV) – reprezintă modalitatea optimă de decarbonizare a sectorului transportului rutier de marfă.
Cu toate acestea, viteza tranziției de la autocamioane cu motor cu ardere internă la electrice cu baterii și pile de combustie cu hidrogen nu este încă clară pentru toată lumea.
Un raport al Netherlands Organisation for Applied Scientific Research (TNO), comandat de T&E, a evaluat fezabilitatea tehnico-economică a atingerii unui nivel de vânzări de 100% pentru camioanele electrice de distribuție și cele de mare tonaj urbane și regionale, pentru toate țările UE și Marea Britanie.
Raportul răspunde la întrebarea dacă și în ce ritm poate Europa să ajungă la un nivel de emisii zero pentru vânzările de camioane noi de marfă. Acesta compară costul total de proprietate (TCO) al camiaonelor diesel, electrice cu baterii și electrice cu hidrogen și evaluează momentul în care alternativele cu emisii zero devin mai ieftine de deținut și de utilizat.
Cerințele operaționale – cum ar fi o autonomia suficientă, lipsa pierderilor de timp suplimentare datorate reîncărcării sau alimentării cu combustibil și capacități similare de încărcare utilă – sunt, de asemenea, condiții importante pentru transportatori atunci când trec la camioane cu emisii zero și au fost incluse în analiză.
VEZI ȘI: Aplicație Continental pentru verificările de siguranță înainte de plecare
Raportul TNO arată că este posibilă tranziția completă a tuturor camioanelor noi de transport de marfă la emisii zero în mod rentabil și la timp pentru a îndeplini obiectivele climatice ale Europei. Toate camioanele noi urbane, regionale și pe distanțe lungi pot avea emisii zero până în 2035 pe toate piețele europene, iar pe unele piețe naționale, cum ar fi cele din nordul Europei, se așteaptă ca acest lucru să se întâmple chiar mai repede.
Toate vânzările noi din aceste segmente vor avea un TCO mai mic în comparație cu cel al camioanelor diesel, oferind în același timp aceleași capacități similare în ceea ce privește autonomia, sarcina utilă și timpii de condus.
În cazul camioanelor de transport urban de marfă, potențialul de adoptare a modelelor electrice este deja foarte ridicat. În prezent, mai mult de 70% dintre acestea sunt mai ieftine de deținut și de exploatat, satisfăcând în același timp nevoile operaționale. Potențialul de utilizare a camioanelor cu zero emisii pentru transport regional va crește rapid până la 90% până în 2025. Atât autocamioanele de distribuție urbană, cât și cele regionale vor atinge practic 100% până în 2030.
Camioanele electrice de transport pe distanțe lungi vor avea inițial o creștere mai lentă a potențialului de adoptare, dar vor crește rapid până la 80% până în 2026 și 99,5% până în 2030. Pe segmentul de piață al camioanelor pe distanțe lungi, absorbția este aproape exclusivă pentru modele electrice cu baterii.
Vehiculele cu pile de combustie pe bază de hidrogen au un cost total de proprietate (TCO) constant mai ridicat decât cel al vehiculelor diesel pe tot parcursul anilor 2030 și reprezintă doar 0,1% din vânzările pe distanțe lungi (0,02% din vânzările totale de mărfuri), depășind dieselul în câteva țări cu distanțe extrem de mari și costuri scăzute ale hidrogenului.
Agregând toate camioanele urbane, de livrare regională și de lungă distanță, potențialul de adoptare a camioanelor cu zero emisii atinge 99,6% în 2030 și 99,8% până în 2035. Acest lucru înseamnă că, din punct de vedere al costurilor și al funcționării, aproape toate camioanele noi de transport de marfă ar putea trece la emisii zero deja până în 2035. Doar o mică parte din vânzările de camioane pe distanțe lungi, cu cazuri de utilizare pentru distanțe zilnice extrem de mari, rămân favorabile dieselului în 2035.
Cu toate acestea, simpla adăugare a unei opriri suplimentare pentru încărcare în timpul zilei ar schimba balanța în favoarea electricelor și în aceste cazuri de utilizare. Deoarece electricele cu baterii au un cost total de exploatare mult mai mic decât camioanele diesel, acest lucru ar fi în continuare mai rentabil decât să se păstreze camioanele diesel, chiar și atunci când se ia în considerare micul timp de odihnă suplimentar.