GreenZone

Camioanele LNG revin la modă în 2024

Camioanele LNG ar putea reveni la modă în 2024, datorită normalizării prețurilor la gaz, dar și a noilor taxe de drum pe bază de CO2.

Creșterile record la prețurile LNG, de după începerea războiului din Ucraina, sunt acum de domeniul trecutului. În prezent, prețul alimentării cu gaz este similar cu cel la motorină, iar în unele locuri chiar mai mic.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

În plus, camioanele alimentate cu CNG și LNG au emisii de CO2 mai mici cu 10-15% față de cele diesel, încadrându-se cu ușurință în Clasa 3 de tarife. Noul sistem de taxe cu clase de emisii CO2 este folosit deja în Germania și Austria, din martie va fi folosit și în Cehia, iar până la finalul anului probabil în tot mai multe țări europene.

Motive suficiente pentru multe companii de a reveni la tehnologia LNG, abandonată în masă în anii trecuți. Potrivit reprezentanților Volvo Trucks din Olanda, compania va livra doar în această țară 300 de autotractoare LNG în acest an, care vor fi folosite pe rute internaționale.

VEZI ȘI: Acord pentru reducerea emisiilor de CO2 de la camioane, autobuze și remorci

Un alt semn că tehnologia LNG poate reveni la modă este că toți cei trei producători din domeniu au lansat modele noi. Volvo a început în prima parte a lui 2023, cu un nou motor de 500 CP, pe lângă cele vechi de 420 și 460 CP. Noile motoare sunt mai eficiente cu 4%, iar rezervoarele sunt mai mari cu 10%.

La final de 2023, odată cu noua generație de camioane, IVECO a lansat și ea un motor pe gaz de 500 CP, cu consum mai mic cu până la 11% față de vechea generație. De asemenea, Scania a anunțat multiple noutăți pentru gama sa LNG: în primul rând motoare de 420 și 460 CP (față de doar 410 CP în trecut), autonomie crescută până la 1.800 km și posibilitatea de echipare cu cabina S.

Noile camioane Scania cu biogaz, mai economice cu 5%

În plus, toate noile motoare pot fi alimentate și cu bio-LNG, carburant cu rol major în decarbonizare, datorită reducerii emisiilor de CO2 cu aproximativ 90%.

Dacă mai era nevoie de un semn că tehnologia poate reveni este și anunțul Petrom privind deschiderea primei stații LNG din România. Aceasta ar urma să fie disponibilă în 2025, pe Centura București.

Din aceeași categorie...

Back to top button