Transport 4.0

Camion autonom VDL fără cabină pentru Aviko

Specialistul în produse din cartofi Aviko a comandat primul model VDL Mixed Traffic Transporter (MTT), un camion electric autonom fără cabină.

MTT a fost dezvoltat de VDL Automated Vehicles, cu ajutorul tehnologiei VDL E-Power. Aviko va folosi camionul autonom pentru logistica internă a fabricii din Steenderen.

Camion autonom VDL fără cabină pentru Aviko

El va transporta până la 60 de europaleți cu produse congelate pe oră, între facilitatea de producție și depozit. Încărcarea și descărcarea paleților se face tot automat.

Platforma Mixed Traffic Transporter este rezultatul colaborării a 15 companii, iar sistemul de siguranță și navigație este produs de VDL. Toate datele generate de camionul autonom vor fi studiate de cercetători de la Universitățile din Twente și Arnhem Nijmegen, pentru dezvoltarea ulterioară a sistemului.

”VDL ne-a ajutat să găsim o soluție sigură, sustenabilă și inovatoare pentru transporturile între fabrică și noul nostru depozit frigorific. În ultimii 2 ani am construit în Steenderen cel mai sustenabil depozit frigorific din Olanda. Depozitul și camionul autonom funcționează cu electricitate generată de panourile solare montate pe plafonul depozitului. Astfel, transporturile noastre interne sunt acum mai ecologice și mai silențioase”, a declarat Gert-Jan Janssen Reinen, director de logistică la Aviko.

VEZI ȘI: Holcim va testa dumperele electrice autonome Volvo

Din 2011, VDL a livrat peste 170 de vehicule ghidate automat (AGV) în porturile ECT (Rotterdam) și PSA (Singapore), dar și în cadrul cetrului industrial BASF din Ludwigshafen. Platforma MTT este o evoluție a AGV.

Camionul autonom VDL pentru Aviko poate circula cu viteză maximă de 15 km/h. El poate funcționa 8 ore cu o încărcare completă a bateriei de 144 kWh. Dispozitivul are un motor electric care dezvoltă 84 kW și un cuplu de 1.100 Nm. Greutatea platformei 6×2 este de 10 tone, iar masa maximă admisă este de 36 de tone.

Dimensiunile sunt similare cu cele ale unui camion standard: lungime de 11 metri, lățime de 2,55 metri și înălțime a șasiului de 1,07 metri. Conform producătorului, rata de amortizare a investiției este de 3-5 ani, în funcție de modul de folosire.

Din aceeași categorie...

Back to top button