TehnologieTop News

Camion diesel, electric sau cu gaz?

Care este cea mai bună soluție pentru transportul de marfă, atât din punct de vedere tehnic, cât și costuri?

Industria de transport înțelege că trebuie atinse obiectivele legate de protecția mediului, dar nu este dispusă să suporte integral costul investițiilor, indiferent care ar fi soluțiile alternative impuse.

Într-o perioadă în care se pune un accent major pe reducerea emisiilor de noxe, transportatorii sunt puși în fața unor alegeri importante. Totuși, opțiunile pentru companiile de transport și logistică nu sunt atât de numeroase, atunci când vine vorba de soluții alternative pentru transportul pe distanțe lungi.

Camion diesel, electric sau cu gaz?

Electromobilitatea devine încet o soluție pentru transportul urban și regional, dar încă nu este o opțiune pe distanțe lungi.

Industria de transport este conștientă că trebuie atinse obiectivele legate de protecția mediului, dar văd responsabilitatea principală la producători și la cei care trebuie să dezvolte infrastructura, adică la autorități.

“Piața este în continuare foarte previzibilă. Pentru moment, în ceea ce privește transportul pe distanțe lungi camioanele pe gaz (CNG/LNG) sunt singura soluție alternativă la cele cu diesel, dacă ținem cont de infrastructura de alimentare și autonomie și nu cred că se va schimba ceva în viitorul foarte apropiat“, spune Frank Huster, reprezentantul Asociației Germane de Transport și Logistică (DSLV).

Pentru Frank Huster, șeful DSLV, situația este clară. Flotele sunt doar niște mijloace prin care companiile de transport prestează anumite servicii pentru clienți. Dacă se dorește ca acestea să polueze mai puțin și să fie mai eficiente atunci industria trebuie să producă așa ceva. Iar autoritățile trebuie să dezvolte o rețea de stații de alimentare alternative pentru ca noile camioane să poată fi utilizate.

VEZI ȘI: Cât durează depășirea între două camioane și de ce nu poate fi interzisă complet?

Referitor la responsabilitatea transportatorilor, Huster spune că treaba companiilor de logistică este să-și îmbunătățească constant modul de lucru, să optimizeze cursele și să nu facă excese de niciun fel pentru a ajuta la reducerea emisiilor de noxe. Tot el spune că soluția de a muta o parte din transportul rutier pe șine este pe moment o iluzie.

Singura opțiune este ca transportul rutier de mărfuri să devină unul fără emisii, iar Huster spune că acesta trebuie susținut prin programe de finanțare de la stat.

Iar diferențele față de diesel trebuie să fie considerabile pentru că altfel pentru operatorii de flote nu este eficient să-și schimbe camioanele diesel pe unele cu soluții alternative de propulsie dacă acestea înseamnă costuri de achiziție și de exploatare mai mari.

Și pentru reprezentanții Asociației germane pentru industrie, transport și logistică (BWVL) alternativa la diesel este pentru moment doar soluția pe gaz. Totuși, potrivit directorului Markus Olligschläger, trebuie să se țină cont că în transportul urban și regional nu e vorba doar de emisiile de noxe, ci și de poluarea fonică. Iar pentru acest segment, vehiculele electrice reprezintă alternativa cea mai bună, Țările de Jos fiind un exemplu în acest sens, aici livrarea pe timp de noapte în zonele urbane putând fi făcută doar cu vehicule electrice.

Markus Olligschläger, șeful BWVL, spune că problema principală este în acest moment la producători care au pornit pe drumuri diferite în ceea ce privește dezvoltarea. Unii au mers pe direcția electric – hidrogen, alții pe gaz sau baterii.

“Din păcate jucătorii din industrie nu au căzut de acord asupra unei soluții care să fie dezvoltată la comun și probabil asta înseamnă o perioadă mai lungă până când vor apărea soluții care să facă diferența. Este clar că trebuie să ne atingem obiectivele din punctul de vedere al protecției mediului, dar asta nu înseamnă că noi, transportatorii, trebuie să ne asumăm toate riscurile în ceea ce privește investițiile”, a mai spus Markus Olligschläger.

Din aceeași categorie...

Back to top button