SustenabilitateTop News

Niemi a echipat în premieră mondială un camion electric cu panouri solare

Primul camion electric, din lume, echipat cu panouri solare, utilizat în operațiuni zilnice de transport de o companie de logistică din Finlanda.

Furnizorul finlandez de servicii logistice Niemi Services face un pas important în direcția electrificării parcului auto și atingerea obiectivului de zero emisii pentru întreaga flotă până în 2030. Compania a echipat un camion complet electric cu panouri solare pe acoperiș.

Niemi a echipat în premieră mondială un camion electric cu panouri solare

„Noul camion electric este un pas concret în electrificarea parcului nostru auto și în realizarea promisiunilor din campania provocării noastre Niemi40, lansată în 2021”, spune Juha Niemi, CEO al Niemi Services.

Botezat „Electra”, acesta nu este doar o premieră la nivel mondială, ci și o premieră pentru Niemi, fiind primul său camion electric de transport greu din flotă, echipat cu un sistem fotovoltaic pe acoperiș.

„Există câțiva metri pătrați de spațiu liber pe acoperișul suprastructurii unui camion electric de mari dimensiuni. Am văzut în acest lucru o oportunitate, astfel că am venit cu propunerea de a monta în acest spațiu panouri solare. Sistemul montat pe acoperiș poate fi folosit pentru a genera energie electrică pentru sistemul de propulsie al mașinii. Din câte știm noi, nimeni altcineva nu are încă un sistem fotovoltaic similar în uz”, explică Niemi.

Energia electrică generată de sistemul de panouri solare este utilizată pentru alimentarea unor echipamente electrice prezente pe vehicul, cum ar fi sistemul de refrigerare a mărfii în timpul mersului sau liftul pentru marfă din spate.

Sustenabilitate și mai mult confort pentru șofer

Ideea îndrăzneață a lui Niemi de a utiliza spațiul liber de pe acoperișul camionului pentru montarea de panouri solare a fost bine primită și de Volvo Trucks, furnizorul camionului, un Volvo FE Electric.

„Volvo și-a stabilit obiectivul de a avea zero emisii până în 2050. Cooperarea noastră pe termen lung cu Niemi arată că există și soluții inovatoare pentru lucruri atunci când există suficientă voință. Avem nevoie de pionieri curajoși și orientați spre viitor, precum Niemi, care ne provoacă să dezvoltăm un transport cu emisii reduse”, spune Magnus Björklund, CEO al Volvo Finland AB.

VEZI ȘI: Test Mercedes-Benz eActros 300: Întâlnire cu viitorul

Serviciul de încărcare de la Neste

Vehiculele electrice în mișcare ale Niemi sunt încărcate la stații de curent alternativ de 22 kilowați (kW) și la stații de mare putere de curent continuu de 180 kW, la locația din Helsinki. Serviciul de încărcare electrică pentru Niemi va fi furnizat de Neste.

Niemi a echipat în premieră mondială un camion electric cu panouri solare

„Dorim să ne sprijinim clienții în atingerea obiectivelor lor ambițioase în materie de climă. Este minunat pentru noi să continuăm parteneriatul pe termen lung cu Niemi prin extinderea cooperării noastre pentru a include încărcarea electrică”, spune Tuomas Kulola, directorul de vânzări al diviziei de marketing și servicii a Neste.

„Niemi a fost lider în înlocuirea combustibililor fosili de mai mulți ani. Credem că, în viitor, tot mai multe companii își vor reduce amprenta de carbon cu ajutorul mai multor soluții, iar atât motorina regenerabilă, cât și energia electrică vor juca un rol important în reducerea emisiilor din transportul rutier. Cu serviciul Neste Charging, oferim încărcare electrică și o soluție totală aferentă pentru utilizarea Niemi”, continuă Kulola.

Din aceeași categorie...

Back to top button