Șoferul camionului de la Berlin a intrat deliberat în mulțime

Camionul de la Berlin a intrat deliberat în mulțime
Conform poliție germane, camionul de la Berlin a intrat deliberat în mulțimea adunată în târgul de Crăciun din centrul Berlinului, omorând 12 persoane și rănind alte câteva zeci.

Berlinezi și turiști fericiți învârtindu-se printre căsuțele de dulciuri, mâncare și cadouri, în ultimele zile dinaintea Crăciunului. Acest tablou a fost distrus luni seară (19 decembrie 2016) de un camion care s-a năpustit deliberat asupra celor aflați la acel moment în târgul de Crăciun organizat în centrul Berlinului.

Șoferul camionului de la Berlin a intrat deliberat în mulțime

În jurul orei locale 20:00, un camion negru de 40 de tone încărcat cu 25 de tone de oțel a intrat cu aproximativ 60 km/h în mulțimea adunată în Târgul de Crăciun de la Berlin, omorând cel puțin 12 persoane și rănind alte câteva zeci.

Acțiunea, care pare trasă la indigo cu cea din toamnă acestui an de la Nisa, este considerată de poliția berlineză ca deliberată și investigată ca un presupus atac terorist.

VEZI ȘI: Mercedes-Benz Sprinter din nou alături de Festivalul Brazilor de Crăciun

Persoana aflată la volanul camionului în momentul atacului a fost rețiunută de poliție, informațiile despre aceasta fiind foarte vagi. Se presupune că este de naționalitate pakistaneză. În cabina camionului, anchetatorii au găsit o persoană decedată de origine poloneză.

Condus din Polonia special pentru atac
Camionul folosit în atacul din Piața Breitscheidplatz este deținut de o companiei de transport poloneză și se pare că a fost condus din Polonia către Germania special pentru acest atac. După cum știți, Berlinul se află la aproximativ 90 de minute de mers de la granița cu Polonia.

Ariel Zurawski, proprietarul companiei de transport susține că cel mai probabil camionul a fost deturnat și că vărul său – șoferul de camion găsit mort – cu siguranță nu s-a aflat la volan.

Scenariul meu este că cei care au pus la cale acest atac i-au făcut ceva șoferului meu și i-au deturnat camionul.

a declarat Ariel Zurawski pentru TVN 24

Acesta a mai declarat că soția vărului său a încercat să-l sune pe acesta pe telefon de mai multe ori de a fost imposibil să vorbească cu el.

Preocupările legate de securitate
Oficialii germani și americani, sugerează că incidentul din centrul Berlinului pare să fie un atac terorist, comparându-l pe acesta cu atacul din luna iulie de la Nisa. În acel incident, un camion a intrat în mulțimea adunată să vadă artificiile de ziua Franței, omorând 86 de persoane și rănind alte 200.

Grupările teroriste precum ISIS sau Al Qaeda au încurajat adepții lor să utilizeze vehicule în atacurile lor. Acest tip de atac este greu de anticipat, iar efectele sunt devastatoare.

Anterior atacului de luni seară din Berlin, principalele state UE au emis atenționări de călătorie pentru cetățenii lor cu privire la potențialele amenințări de securitate în Germania.

De asemenea, oficialii germani și-au exprimat preocupările legate de securitatea în cadrul târgurilor de Crăciun, peste 60 în toată Germania, care sunt adesea frecventate de mulțimi mari.

Repercursiuni politice
Până în prezent, motivarea șoferului care a condus camionul deliberat prin mulțimea adunată în târgul de Crăciun din Berlin nu a fost confirmată. Însă, indiferent de motive, acest act criminal deliberat nu se justifică.

Președintele ales al SUA, Donald Trump într-o postare pe Twitter a legat acest incident de ISIS și alte grupări teroriste islamiste. Dacă se confirmă faptul că este vorba de un atac terorist, incidentul de luni seara poate cauza o revoltă politică împotriva Cancelarului Angela Merkel.

Liderul german a fost criticat peste acceptarea generoasă a refugiaților de către guvernul său. Germania a luat mai mult de 890.000 de solicitanți de azil în ultimul an, o diferență marcantă față de alte națiuni europene.

Urmărește #infotrucker pe FacebookInstagramTwitterYouTube

 

Follow #infotrucker