Camioane

Camionul electric Nikola One alimentat cu hidrogen a fost lansat oficial pe piață

Camion electric Nikola One alimentat cu hidrogen a fost prezentat oficial pe 1 decembrie 2016 la sediul companiei Nikola Motors Company din Utah.

În fața unui auditoriu format din peste 600 de reprezentanți media, clienți, parteneri și autorități publice, Nikola Motors Company a prezentat oficial mult așteptatul camion electric Nikola One alimentat cu hidrogen de Clasă 8 (peste 14 tone), capabil să tracteze o greutate totală de peste 36 de tone.

Camionul electric Nikola One alimentat cu hidrogen a fost lansat oficial pe piață

De la anunțul inițial al proiectului și până la lansare, camionul americanilor a suferit câteva modificări, însă chiar și așa, acesta se anunță a fi o revoluție în industria de transport.

În proiectul inițial, camionul trebuia alimentat cu un grup de baterii răcite cu lichid și încărcate cu ajutorul unei turbine ce putea utiliza mai multe tipuri de combustibili (fuel-agnostic) dezvoltată de NMC.

Din motive necunoscute, americanii au renunțat la această idee și au mers pe varianta ca grupul de baterii format din 32.000 de celule individuale de Li-Ion ce produc 320 kWh să fie alimentat cu ajutorul unor celule de combustie cu hidrogen. Energia furnizată de acestea îi va permite camionului să parcurgă între 1.200 și 2.000 de kilometri cu un singur “plin”.

Nici puterea de 2.000 CP, anunțată inițial, nu mai este de actualitate, deoarece NMC a renunțat la două motoare, cel mai probabil din cauza consumului ridicat de energie.

Astfel, cele 4 motoare electrice ale camionului Nikola One, dezvoltă împreună 1.000 CP și un cuplu maxim 2.700 Nm, aproape dublu față de orice camion diesel din aceeași clasă. De altfel, americanii de la NMC susțin că Nikola One este primul camion din Clasa 8 care atinge cel mai înalt standard de consum de combustibil cu o îmbunătățire dramatică a performanțelor față de camioanele diesel, și totul cu zero emisii.

VEZI ȘI: Lobby pentru angajarea șoferilor profesioniști din afara UE

Pentru a veni în sprijinul celor care doresc să achiziționeze un asemenea camion, Nikola a dezvoltat un program de leasing care include alimentări cu hidrogen nelimitate, garanție și un program de mentenență pe durata a 72 de luni.

Ca să înțelegeți cât de mare este interesul pentru camionul electric Nikola One în rândul companiilor de transport, trebuie să știți că până pe 1 decembrie 2016, momentul lansării pe piață, compania americană a primit pre-comenzi în valoare totală de aproape 3 miliarde de dolari.

Fabrica Nikola Motors Company și stațiile de hidrogen. Nikola Motors va produce camionul său într-o fabrică avansată de clasă mondială care va creea mii de locuri de muncă, cel puțin așa promite fondatorul companiei Trevor Milton.

În prezent, compania este în discuții cu mai multe state, fiind în cautarea unui partener alături de care să să reducă dependența Americii de combustibili fosili, să dezvolte energie verde și să revoluționeze industria de transport rutier.

Cu alte cuvinte, NMC este în cautarea unui partener care poate pune la dispoziție pământul de sub viitoarea sa fabrică, acest lucru fiind susținut de faptul că viitoarea locație a fabricii va fi determinată în prima jumătate a lui 2017.

De asemenea, în cadrul evenimentului de lansare a camionului Nikola One, Milton a dezvăluit planurile companiei în ceea ce privește rețeaua proprie de stații de alimentare cu hidrogen din America și Canada. Nikola Motors plănuiește să construiască prima stație de alimentare cu hidrogen în ianuarie 2018.

Vânzări și service doar în SUA. În ceea ce privește rețeaua de vânzări și service, pe piață americană compania NMC va reprezentată exclusiv de Ryder System, Inc. Ryder are o rețea formată din 800 de ateliere de service pe întreg teriotriul Americii.

În plus, față de acopererirea națională a celor de la Ryder System, de distribuția în Tennessee și Mississippi se va ocupa și Thompson Machinery, un dealer Caterpillar și unul din primii investitori în cadrul Nikola Motor Company.

Producția camionului electric cu hidrogen Nikola One va începe în 2020. Mai multe informații despre acest Tesla al camioanelor puteți citi în prima ediție a revistei infotrucker din 2017.

 

Din aceeași categorie...

Back to top button