Camionul electric Nikola TRE a fost prezentat oficial la Torino

Camionul electric Nikola Tre a fost prezentat oficial la Torino
IVECO și Nikola Motor Company au prezentat camionul electric Nikola TRE, care va debuta pe piața europeană în 2021.

Pe 2 decembrie 2019, la Torino, IVECO și Nikola Motor Company au prezentat în premieră camionul electric pe care-l vor vinde pe piața din Europa începând cu 2021, atât în versiune cu bateriei (BEV), cât și cu pile de combustie cu hidrogen.

Camionul electric Nikola TRE a fost prezentat oficial la Torino

Nikola TRE este rezultatul parteneriatului strategic dintre Nikola Corporation și CNH Industrial, pe care cele două companii l-au anunțat în urmă cu două luni.

Camionul electric Nikola TRE este echipat cu o cabină bazată pe cea a modelul IVECO S-Way, în timp ce propulsia este asigurată de un motor electric de curent continuu cu puterea de 480 kW și cuplu 1.800 Nm, dezvoltat de compania din Phoenix.

Curentul este asigurat de un pachet de baterii modular cu o capacitate de până la 720 kWh, care poate fi personalizat pentru a se potrivi tuturor misiunilor clienților. De asemenea, pentru segmentul de distribuție urbană și municipalitate, Nikola TRE va fi disponibil în versiune autoșasiu cu 2 și 3 axe, greutatea maximă autorizată fiind cuprinsă între 18 și 26 de tone.

Versiunea cu baterii va avea o autonomie de 400 de kilometri, fiind destinată mai ales distribuției regionale și va concura cu alte modelele europene deja lansate pe piață, precum MAN eTGM, Mercedes-Benz eActros sau Renault Trucks D Wide Z.E..

Camionul electric Nikola Tre a fost prezentat oficial la Torino

În ceea ce privește vânzarea lui Nikola TRE pe piața europeană, oficialii au anunțat că versiunea cu baterie (BEV) va fi disponibilă începând cu 2021, în timp ce versiunea cu pile de combustie cu hidrogen va disponibilă abia din 2023.

VEZI ȘI: Șoferi de camion atacați de doi hoți pe autostrada A 2 în Germania

Versiunea cu pile de combustie cu hidrogen va oferi o autonomie de până la 1.000 de kilometric, fiind dedicată transportului pe distanțe lungi. Printre competitorii europeni ai acestui model vor fi Hyundai H2 Xcient Cell fuel, a cărui livrare va începe în Elveția în 2020. De asemenea, și Mercedes-Benz a anunțat că lucrează la un proiect cu pile de combustie.

Camionul electric Nikola TRE a fost prezentat oficial la Torino

În ceea ce privește hidrogenul, oficialul Nikola a anunțat că compania americană se angajează să producă hidrogen din surse regenerabile, pentru a elimina emisiile de gaze cu efect de seră.

Noul camion electric se așteaptă să impulsioneze afacerea europeană a lui IVECO, întrucât cel mai mic dintre cei mai mari producători europeni de camioane trebuie să concureze cu puternicele grupuri Volkswagen, Daimler și Volvo.

Nikola TRE acoperă un gol pe care IVECO îl avea în gama sa de vehicule comerciale cu emisii scăzute, în condițiile în care, începând cu 2020-2021, cei mai importanți producători de camioane europeni vor oferi versiuni electrice și cu hidrogen.

Follow #infotrucker