In FocusInfoTechȘtiriTehnologie

Camionul viitorului va fi un „smartphone pe roți”

Personalizat, predictiv și întotdeauna ușor de condus. Cam așa s-ar caracteriza în viziunea suedezilor de la Volvo Trucks, camionul viitorului.

Camionul viitorului seamănă mai mult cu un smartphone pe roți decât cu un vehicul tradițional, iar în câțiva ani, acest lucru va revoluționa productivitatea în industria transporturilor.

Astăzi, există pe șoselele europene aproximativ 175.000 camioane Volvo Trucks conectate online. Multe dintre ele pot deja să transmită informații despre necesitățile lor de întreținere sau de reparații care se pot realiza de la distanță. Iar acesta este numai începutul.

Camionul viitorului va fi un „smartphone pe roți”

În următorii ani, camionul va fi capabil să își monitorizeze starea în timp real, promovând servicii mai simple și mai rapide, care conduc la un grad mai mare de productivitate pentru toate părțile implicate – pentru șoferi, atelierele service și companiile de transport, spune Hayder Wokil, director de calitate și disponibilitate la Volvo Trucks.

Camionul viitorului va uşura administrarea atelierelor de service prin programarea propriilor sale operațiuni de reparații atunci când este necesar, rezervând mecanicii potriviți pentru anumite lucrări și comandând în avans piesele necesare pentru a fi livrate către centrul service. De asemenea, unele reparații se vor putea realiza oriunde se află camionul și în cel mai potrivit moment al programului său de lucru.

Operațiunile de service vor fi sincronizate cu programul operațional al camionului și se vor programa la cel mai apropiat atelier, într-un moment când vehiculul nu va fi în timpul orelor de muncă, de exemplu pe timpul nopții sau pe parcursul pauzei legale. Prin intermediul conectării onine, camionul va fi de asemenea capabil să-şi efectueze operațiuni simple de reparații de la distanță, relatează Hayder Wokil.

Camionul de mâine va permite și un plus de flexibilitate. Deoarece potențialul de conectivitate a camioanelor se dezvoltă încontinuu, vehiculele vor putea fi specificate în așa fel încât să se potrivească fiecărei sarcini individuale, ceea ce conduce la o eficientizare a operaţiunilor.

Noua generație de camioane va fi din ce în ce mai personalizată și va putea fi, de exemplu, proiectată special pentru a se potrivi necesităților operatorului și stilului lui de conducere. Va fi, de asemenea, capabil să își actualizeze propria configurație pentru a se potrivi unor cerințe speciale de transport, explică Hayder Wokil.

O cerință importantă pentru a profita de beneficiile conectivității este colectarea unor mari cantități de date, așa numitele Big Data, folosite inclusiv de echipa Germaniei la Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia.

Potrivit lui Per Adamsson, director de strategie și dezvoltare la Volvo Group Telematics, camioanele de astăzi vor urma tendințele urmate de smartphone-uri în ultimii ani. În industria auto, se vorbește deja despre evoluția „smartphone-ului pe roți”.

Camioanele viitorului apropiat vor fi capabile să comunice cu alți utilizatori ai rețelei rutiere, precum și cu dispozitive mobile de comunicare la distanță, cum ar fi căștile bicicliștilor sau motocicliștilor, ajutând la reducerea riscului de accident și a staționărilor neplanificate, subliniază Per Adamsson.

Datorită conectivității online, în viitor, camionul va fi capabil și să monitorizeze situaţia din trafic în mod independent și să aleagă cea mai eficientă rută în cazul în care există blocaje de trafic sau lucrări la infrastructra rutieră, pe șosea. Cumva cam ceea ce facem noi astăzi prin utilizarea aplicațiilor mobile de genul Google Maps sau Waze.

Totuși, chiar dacă o mare parte a tehnologiei pentru realizarea camionului de mâine există și în ziua de astăzi, este posibil să mai dureze până când acest scenariu al generației următoare va deveni realitate.

Cea mai mare provocare o reprezintă filtrarea unei cantități masive de date pe care producătorii de camioane o colectează de la vehiculele. De asemenea, infrastructura mondială pentru această conectivitate trebuie să mai fie dezvoltată înainte de a transforma viziunea privind generația următoare în realitatea de zi cu zi.

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

Din aceeași categorie...

Back to top button