Știri

Captură masivă de țigări de contrabandă în Portul Rotterdam

Cu o valoare de piață de aproximativ 2,5 milioane de euro, țigările de contrabandă depistate în Portul Rotterdam au fost distruse.

Într-o operațiune de control desfășurată marți, 4 iunie, autoritățile vamale din Rotterdam au interceptat un transport ilegal de peste 6 milioane de țigări de contrabandă în timpul unui control de risc.

După o investigație amănunțită, echipa Smoke Combi Team a confiscat și distrus întreaga cantitate de țigări de contrabandă. Dacă ar fi ajuns pe piața olandeză, statul ar fi pierdut aproape 2,5 milioane de euro din accize.

Aceasta nu este cea mai mare captură din acest an. La finalul lunii martie, echipa Smoke Combi Team a descoperit un transport de peste 27 de milioane de țigări de contrabandă în portul Rotterdam.

VEZI ȘI: Șofer român de camion prins în timp ce încerca să ofere mită

Lupta împotriva comerțului ilegal cu tutun este un efort comun între Vamă, Serviciul Fiscal de Investigații (FIOD) și Serviciul de Parchet Public (OM), prin intermediul parteneriatului Combiteam Smoke.

Accizele reprezintă un tip de taxă indirectă aplicată vânzării sau utilizării anumitor bunuri. În Olanda, se percepe acciza pentru produse precum tutunul, alcoolul și combustibilii (uleiuri minerale). Vama este responsabilă pentru colectarea acestei taxe și transferul ei către stat.

Implicațiile economice și de sănătate publică

Contrabanda cu țigări are un impact semnificativ asupra economiei europene. Pierderile economice sunt multiple și includ:

  • Venituri fiscale pierdute: Dacă țigările ilegale ajung pe piață, statul pierde venituri substanțiale din accize.
  • Sănătatea publică: Produsele de contrabandă pot evita reglementările stricte privind compoziția țigărilor comerciale, punând în pericol sănătatea consumatorilor.
  • Securitatea: Contrabanda cu țigări este adesea legată de criminalitatea organizată, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa securității naționale.
  • Economia subterană: Comerțul ilegal alimentează economia neagră, afectând dezvoltarea economică durabilă.

În plus, contrabanda cu țigări afectează industria legală a tutunului, generând pierderi semnificative de venituri fiscale și împiedicând creșterea economică. Prin urmare, lupta împotriva acestui fenomen este esențială pentru protejarea economiei și a bunăstării societății.

Din aceeași categorie...

Back to top button