Carburanții viitorului pentru camioane: electric, gaz metan sau hidrogen?

Un studiu recent a analizat strategiile țărilor UE și a indicat carburanții alternativi pentru camioane ale viitorului apropiat, până în 2030.
Până în 2030, Europa s-a angajat să reducă emisiile de CO2 cu 40% față de nivelurile din 1990. Pentru asta sunt nevoie de numeroase schimbări, inclusiv în transportul de marfă.
Studiul prezentat recent de portalul Frontiers a inclus parțial și alte studii mai vechi, dar și rapoartele naționale de implementare din țările UE, pentru a vedea ce sisteme de propulsie vor domina în segmentul de vehicule comerciale până în 2030.
Potrivit studiului, majoritatea țărilor par a se pregăti pentru o creștere a camioanelor electrice cu baterii. Până în 2030, numărul de vehicule comerciale de marfă electrice ar putea depăși 1,2 milioane, segmentul de utilitare urmând a juca un rol major.
În mod surprinzător, în segmentul camioanelor grele se mizează pe gazul metan, în special pe sistemele CNG, când vine vorba de carburanți alternativi. Trebuie luat în calcul însă că studiul este realizat înainte de izbucnirea războiului din Ucraina.
VEZI ȘI: Test cu Scania 25 P, primul camion electric din România
Studiul mai spune că hidrogenul nu va deveni relevant pentru camioane până în 2030, cu doar 10.000 de vehicule de marfă cu celule de combustie. Totuși, doar câteva țări din UE au făcut estimări concrete privind camioanele cu hidrogen. Dezvoltarea tehnologieie este preconizată după 2030, odată cu creșterea numărului de stații de alimentare cu hidrogen.
Totuși, se pare că eforturile de decarbonizare sunt în continuare mai degrabă legate de transportul de pasageri, iar măsurile din transportul de marfă pot fi clasificate mai degrabă ca slabe. În plus, multe țări din UE au strategii individuale și nu urmează o linie comună.
Principalele descoperiri ale studiului:
- vehiculele electrice ar putea juca un rol important, în special în transportul ușor
- infrastructura de realimentare cu carburanți alternativi va fi dominată în 2030 de electricitate, urmată de CNG. LNG și hidrogenul sunt mult mai în spate, la un nivel similar
- totuși, per total, prognozele despre viitorul camioanelor alimentate cu carburanți alternativi nu arată bine