Cartea de salvare scurtează cu până la 30% timpul de descarcerare

Puțini șoferi cunosc faptul că, în cazul unui accident grav, dotările autoturismelor moderne, menite să sporească siguranța pasagerilor, sunt o serioasă provocare pentru salvatori, situație în care cartea de salvare este necesară.

Anumite componente de siguranță pot reprezenta factori de risc (ex. explozia generatoarelor de gaz din componenț­a sistemelor airbag) atât pentru echipajele de intervenț­ie, cât și pentru persoanele care așteaptă să fie salvate.

Cartea de Salvare a autoturismului aflată la bord poate crește șansele de salvare ale ocupanților vehiculului după un accident. Cu ajutorul acesteia, timpul de descarcerare poate fi redus cu până la 30%, aspect vital în lupta contracronometru pentru salvarea victimelor rezultate în urma accidentelor grave de circula­ție.

Acest proiect se înscrie în seria activităților pe care Automobil Clubul Român le derulează în cadrul Deceniului Mondial al Siguranței Rutiere 2011 – 2020, lansat de Organizația Națiunilor Unite, în scopul reducerii numărului de victime din accidentele rutiere. Prin implementarea „Cărții de Salvare la Bord” în România, ACR, împreună cu IGSU și noul partener OMV Petrom, contribuie substanțial la eforturile de salvare a vieții victimelor accidentelor rutiere prin reducerea timpului de descarcerare, a declarat Constantin Niculescu, președinte ACR.

Cartea de Salvare la Bord este un document standardizat în format A4, care prezintă specificațiile tehnice ale mașinilor. Aceasta cuprinde informaț­ii importante pentru salvatori, cum ar fi: poziționarea armăturilor cabinei, a rezervorului de combustibil, a bateriei, airbag-urilor, generatoarelor de gaz, unităț­ilor de control ș.a., precum și punctele adecvate de tăiere, astfel încât, în cazul unui accident rutier, echipele de descarcerare să intervină cu promptitudine pentru salvarea victimelor.

Este o necesitate ca fiecare proprietar de autovehicul să dețină o carte de salvare, care poate fi descărcată de pe website-ul ACR – www.csb.acr.ro, în funcț­ie de marca și modelul autovehiculului. Pentru a fi ușor de identificat diversele componente, Cartea de Salvare la Bord trebuie printată color și așezată la parasolarul din dreptul șoferului, așa cum prevăd procedurile de salvare.

După tipărirea documentului, proprietarii de automobile îl pot prezenta la casele de marcat din orice stație Petrom sau la sediile ACR, pentru a primi un autocolant de semnalizare. Acesta se va lipi pe interiorul parbrizului, în partea stânga sus sau stânga jos, pentru a fi vizibilă echipajelor de descarcerare.

Întotdeauna îi preţuim pe cei care vorbesc prin faptele lor şi nu prin cuvinte. Faptul că nu suntem singuri pe acest drum ne-o dovedeşte evenimentul pentru care suntem astăzi aici şi pe care îl consider o reuşită pentru fiecare dintre noi – un proiect ce se armonizează eforturilor IGSU în asigurarea şi menținerea climatului de siguranţă la nivelul comunităților şi dorinţa partenerilor noștri de a se ralia demersurilor inițiate… în sprijinul și pentru cetățean, a menționat Nicolae Cornea, Inspector General al IGSU.

OMV Petrom s-a alăturat campaniei Cartea de Salvare la Bord și va facilita promovarea acesteia în aproape 400 de benzinării Petrom răspândite în toată țara. În același timp, pentru că siguranța angajaților este parte importantă a strategiei de sustenabilitate OMV Petrom, toate cele aproximativ 2.500 de autovehicule din flota companiei sunt echipate cu cărți de salvare la bord.

Cartea de salvare la bord va fi promovată de către mii de angajați din stațiile Petrom, prin intermediul celor peste 500.000 de pliante, și în plus printr-o aplicație online – un test menit să îi facă pe șoferi să conștientizeze cât de importantă este prezenţa în maşină a Cărții de Salvare.

Campania „Cartea de Salvare la Bord” este o inițiativă lansată de Automobil Clubul Român (ACR) împreună cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și promovată în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și OMV Petrom.

Parteneriatul s-a născut din dorința de a crește gradul de conștientizare a participanților la trafic asupra importanței fiecărui minut într-o misiune de salvare și de a promova un proiect ale cărui beneficii au fost dovedite la nivel european.

Mai multe detalii despre utilizarea Cărții de Salvare la Bord puteți găsi pe www.csb.acr.ro.

Până atunci însă, poți descărca revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau poți intra pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

Follow #infotrucker

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.