Companii de transportTop News

Cartelul Camioanelor: Cei afectați se pot adresa și instanțelor din țara lor

Curtea Europeană de Justiție a decis că acele companii de transport care se consideră afectate de aranjarea prețurilor dintre producătorii din Cartelul Camioanelor se pot adresa și instanțelor din țara lor.

Decizia a fost luată după a interogare a unei instanțe din Spania. O companie spaniolă care a cumpărat 5 camioane Volvo de la un dealer din Madrid, între 2004 și 2009, a cerut daune companiei Volvo într-un proces intentat în Madrid.

Cartelul Camioanelor: Cei afectați se pot adresa și instanțelor din țara lor

Avocații companiei Volvo au negat jurisdicția tribunalului din Madrid în acest caz. În opinia lor, evenimentul bănuit de cauzarea daunei, respectiv înțelegerea dintre producătorii din cartelul camioanelor, a avut loc în afara Spaniei, în alte state membre UE. Curtea spaniolă a cerut clarificări de la Curtea Europeană de Justiție (CJUE).

VEZI ȘI: Cartelul Camioanelor: O instanță din Olanda dă dreptate reclamanților

Potrivit CJUE, locul în care s-a făcut achiziția sau sediul central al companiei afectate sunt decisive. În opinia judecătorilor CJUE, companiile afectate se pot adresa instanțelor din locul în care au cumpărat camioanele. Dacă o companie de transport a cumpărat vehicule din mai multe locuri, ea se poate adresa instanțelor din locul în care are sediul central.

Totuși, CJUE a subliniat că fiecare stat membru UE poate desemna o Curte din țara respectivă la care companiile afectate pot deschide procese împotriva producătorilor din Cartelul Camioanelor.

Din aceeași categorie...

Back to top button