ȘtiriTop News

Cartelul Camioanelor: Păgubiții pot da în judecată subsidiarele naționale ale producătorilor

Curtea Europeană de Justiție a decis că transportatorii care se consideră păgubiți pot cere daune de la subsidiarele naționale ale producătorilor de camioane, chiar dacă acestea nu au fost implicate direct în Cartelul Camioanelor.

Decizia de la 6 octombrie vine după o cerere a unei instanțe din Spania. Acolo, producătorul de containere Sumal a cerut daune de peste 22.000 de euro de la filiala Mercedes-Benz Trucks España din Barcelona.

Cartelul Camioanelor: Păgubiții pot da în judecată subsidiarele naționale ale producătorilor

În primă fază, cazul a fost respins de o Curte Comercială pe argumentul că doar compania mamă Daimler a fost desemnată de Comisia Europeană ca parte implicată în cartel, nu și subsidiara sa din Spania.

Sumal a făcut apel la Curtea Provinciei Barcelona, care a cerut lămuriri de la Curtea Europeană de Justiție. CJEU a decis că transportatorii pot da în judecată subsidiarele naționale ale producătorilor implicați în Cartelul Camioanelor, cu anumite condiții.

VEZI ȘI: Un nou miting al transportatorilor, pe 17 noiembrie, în Piața Constituției

În primul rând, victima trebuie să demonstreze ”unitatea economică” între producător și filiala sa dintr-o anumită țară în perioada vizată (ianuarie 1997 – ianuarie 2011). De asemenea, păgubitul trebuie să demonstreze că produsele vizate de înțelegerea anti-concurențială a companiei mamă sunt identice cu cele vândute de subsidiara națională.

În această vară, Curtea de Justiție a UE a decis și că acele companii de transport care se consideră afectate de aranjarea prețurilor dintre producătorii din Cartelul Camioanelor se pot adresa și instanțelor din țara lor.

Astfel, cel puțin teoretic, companiile de transport din România pot cere daune filialelor locale ale producătorilor de camioane europeni la tribunale din țara noastră.

Din aceeași categorie...

Back to top button