Camioane

Cat 793, primul camion de minerit electric de la Caterpillar

Producătorul american de utilaje pentru construcții Caterpillar a prezentat prototipul primului camion de minerit electric.

Cat 793 este un camion de minerit de mari dimensiuni cu un sistem de propulsie electric pe baterii. Acesta a fost dezvoltat în parteneriat cu companii miniere în cadrul programului Caterpillar Early Learner.

Pentru a demonstra capabilitățile noului camion de minerit electric, Caterpillar a făcut o demonstrație în fața clienților. Complet încărcat, primul camion electric de minerit produs de Caterpillar a fost testat pe un traseu de aproximativ 7 kilometri și a reușit să atingă o viteză maximă de 60 km/h.

În cadrul aceleiași demonstrații, Cat 793 a urcat o pantă cu înclinație de 10% pe o distanță de un kilometru cu 12 km/h. Pentru coborâre, camionul a utilizat frânarea regenerativă pentru a reintroduce energie în baterie.

După terminarea întregului traseu, camionul a păstrat suficientă energie în baterie pentru a efectua cicluri complete suplimentare.

VEZI ȘI: Mercedes-Benz Trucks testează camioane electrice în Finlanda

Producătorul american nu a oferit date tehnice exacte despre camionul său de minerit electric.

Însă, modelul 793 F aferent, cu un motor cu combustie de 85 de litri, are o sarcină utilă nominală de 231 de tone. Performanțele dinamice (în special viteza maximă și viteza pe panta de 10%) corespund cifrelor atinse de primul camion de minerit electric.

Cat 793, primul camion de mineri electric de la Caterpillar

Statisticile vitale, cum ar fi sarcina utilă, autonomia efectivă sau orele de funcționare, nu sunt încă disponibile pentru prototipul camionului. Desigur, este dificil de specificat aceste cifre, indiferent de situație, deoarece altitudinea și traseul folosit într-o anumită mină vor avea un efect important asupra consumului de energie și a rezistenței camionului.

În orice caz, clienții din industria extractivă vor avea așteptări mari de la camioanele electrice cu baterii, dacă vor înlocui camioanele de minerit cu motoare diesel, care muncesc din greu, utilizate în prezent.

Din aceeași categorie...

Back to top button