Cât de curat este să folosești motorina HVO, de fapt?

ADAC a testat motorina HVO pentru a vedea cât de curat este să conduci cu un astfel de carburant alternativ.
Există speranțe că motorina HVO fabricată din ulei de gătit uzat sau reziduuri de grăsimi, va fi un combustibil durabil. Dar cât de curat este cu adevărat? Sunt respectate limitele legale? ADAC a testat acest lucru.
De la sfârșitul lunii mai 2024, motorina HVO a fost aprobată pentru vânzarea generală în Germania, inclusiv HVO100. Termenul se referă la un combustibil alternativ pentru vehiculele diesel în forma sa pură, adică fără aditivi.
Se speră că HVO100 va fi un combustibil durabil care prezintă avantaje semnificative în ceea ce privește echilibrul CO₂. Producătorii de combustibil calculează că acesta poate reduce emisiile de CO2 cu până la 90%.
Motorina HVO este considerată cu combustibil curat deoarece este produsă din ulei de gătit folosit sau grăsimile animale. Cu alte cuvinte, este vorba despre deșeuri care sunt valorificate. Spre deosebire de combustibilii produși din ulei de palmier sau din alte plante oleaginoase. În plus, producția acesteia nu necesită terenuri agricole pentru cultivarea plantelor.
Studiul ADAC nu răspunde întrebărilor cu privire la originea și durabilitatea motorinei HVO de pe piață. Acesta se referă la emisiile de CO2 în timpul arderii și la respectarea limitelor pentru emisii limitate prin lege. Mai exact, oxizi de azot (NOx), monoxid de carbon (CO), hidrocarburi și particule de funingine.
Modul în care a fost testată motorina HVO
Măsurătorile au examinat motorina HVO de la Neste. Pentru a putea compara emisiile, s-a folosit motorina B7 (motorină minerală cu 7% biomotorină), cel mai des întâlnit la pompe, ca referință față de motorina convențională. Studiul și-a propus să demonstreze dacă și în ce măsură motorina HVO respectă valorile limită impuse și să evidențieze diferențele de emisii în comparație cu motorina B7.
ADAC a folosit un BMW 520d Touring, un Mercedes E 220 d, o Škoda Superb Combi 2.0 TDI și un VW Caddy 2.0 TDI ca vehicule de testare, toate în configurația actuală de mașină nouă. Evident, toate vehiculele de test au aprobarea producătorului pentru utilizarea motorinei HVO100.
VEZI ȘI: Kaufland testează camioane electrice Renault, Volvo și Mercedes-Benz
Într-un studiu din 2022, un BMW 320d Touring din 2013 (Euro 6b) și un VW Touran 2.0 TDI (Euro 6d) au fost utilizate ca vehicule de testare. Interesant este faptul că BMW-ul avea deja un kilometraj de 280.000 de kilometri când au fost efectuate măsurătorile.
În plus față de emisiile poluante, au fost investigate și diferențele în ceea ce privește puterea furnizată și buna funcționare cu cei doi combustibili (HVO și B7).
Rezultatul testului
Măsurătorile ADAC au arătat că motorina HVO funcționează fără probleme. În cazul vehiculelor mai vechi, emisiile poluante tind să scadă în cazul funcționării cu HVO100. În cazul vehiculelor diesel moderne, echipate cu sisteme avansate de tratare a gazelor de eșapament, nivelul emisiilor poluante este deja redus semnificativ. Astfel, diferența majoră în ceea ce privește reducerea poluării este determinată mai mult de eficiența sistemului catalitic decât de tipul de combustibil utilizat.
Deși HVO100 reduce emisiile de CO2 la evacuare cu 2 până la 5%, consumul de combustibil crește cu 1 până la 5% din cauza densității sale mai mici comparativ cu motorina minerală. Acest lucru se datorează densității mai mici a HVO100 comparativ cu motorina minerală.
În ceea ce privește puterea furnizată și buna funcționare, diferența dintre funcționarea HVO și B7 nu este vizibilă în cazul modelelor de vehicule mai noi. În cazul modelelor mai vechi, buna funcționare și capacitatea de reacție chiar se îmbunătățesc ușor în cazul utilizării cu HVO.
În concluzie, motorina HVO este curată
Așadar, HVO100 poate fi un combustibil curat și, prin urmare, o alternativă numai dacă nu vor există fraude în lanțul de producție.
Este un pas pozitiv că acesta este disponibil la pompă în Europa, nu și în România sau alte țări din Europa de Est. Dacă un vehicul are aprobarea producătorului pentru utilizarea HVO, acesta poate fi utilizat fără probleme.
Studiul ADAC a demonstrat că vehiculele diesel moderne Euro 6e sau 6d au deja niveluri foarte scăzute de emisii. Chiar și modelele mai vechi pot beneficia de utilizarea HVO100, cu condiția ca acestea să aibă aprobare de utilizare.
Pentru a atinge obiectivele de mediu este esențial să trecem de la combustibilii fosili la alternative mai curate. Disponibilitatea HVO în România și în alte țări din Europa de Est ar reprezenta un pas important către un transport mai sustenabil.