UtilȘtiri

Cât de important este să ai un contract de asigurare CARGO?

Alegerea unui contract de asigurare CMR și importanța deciziei de a lucra cu specialiști poate fi decisivă pentru un transportator rutier.

Incidentul de pe o autostradă din Belgia, în care șoferul unui camion agabaritic a distrus un motor de avion evaluat la 30 de milioane de euro a stârnit multe controverse în ceea ce privește vina și cine acoperă paguba.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Astfel, pentru a face lumină, dar a vedea și cum te poți proteja în astfel de cazuri, am stat de vorbă cu Alin Dicu, Branch Manager al Asko Assekuranz România, unul dintre experți în ceea ce privește asigurarea în domeniul transporturilor.

Cine și cum despăgubește în acest caz?

Pentru a putea răspunde la această întrebare, este necesar să identificăm cine se face vinovat de distrugerea motorului. Astfel că pot fi mai multe scenarii, având ca vinovat transportatorul, cel care a dat instrucțiunile, cât și posibilitatea ca vina să îi aparțină unui tert.

Indiferent de scenariul de mai sus, de regula, un astfel de transport este asigurat „all-risks” printr-un contract de asigurare CARGO, plătit de proprietarul bunului transportat, deoarece este direct interesat să își asigure marfa.

Ce riscă compania de transport?

Compania de transport poate risca totul dacă nu este bine asigurată. Deși în contractul de transport răspunderea transportatorului este limitată la 8.33 DST/kg, în situațiile de culpă gravă/neglijență majoră (conform, art. 29 din Convenția CMR) nu mai putem vorbi de limitare prin protecția legii, ci de o despăgubire integrală.

Ce riscă șoferul camionului?

Șoferul este angajat al societății de transport, astfel că pentru greșeala sa răspunde compania de transport (angajatorul). Dacă dauna a fost provocată cu intenție de șofer, există posibilitatea ca transportatorul (angajatorul) să îl acționeze în instanță pentru recuperea prejudiciului. Foarte important! Transportatorul nu poate invoca greșeala șoferului pentru a fi exonerat de răspundere.

Ce trebuie să faci ca și companie în cazul în care efectuezi un astfel de transport?

Un astfel de transport specializat impune experiență, profesionalism și pregătire vasta în acest segment nișat de transport. Foarte important este să urmezi cu strictețe instrucțiunile din comanda de transport, deoarece nerespectarea acestora poate agrava răspunderea transportatorului.

Cum te protejezi pentru neprevăzut?

Este esențial să fii bine informat și să lucrezi cu specialiști, deoarece vorbim de o activitate dinamică și foarte complexă. Transportul nu înseamnă doar carburant, camioane și șoferi, deși aparent pare suficient, sunt multe alte detalii care fac diferența și te pot menține în piață competitiv.

Din aceeași categorie...

Back to top button