SigurantaȘtiri

Cât durează depășirea între două camioane și de ce nu poate fi interzisă complet?

Un camion care circulă cu o viteză mai mare cu 10 km/h față de camionul din fața sa, are nevoie de aproximativ 1.3 km și 50 de secunde pentru a putea efectua depășirea.

În Germania, depășirea între camioane pe autostradă a devenit subiect de discuție tot mai aprins în rândul celorlalți participanți la trafic, majoritatea navetiști.

Cât durează depășirea între două camioane și de ce nu poate fi interzisă complet?

În special dimineața, când se pleacă la serviciu, și după-amiaza, când se revine spre casă, două camioane care se depășesc pe autostradă, reprezintă un stres suplimentar pentru ceilalți participanți la trafic.

Navetiștii care merg zilnic spre și de la locul de muncă au solicitat la un moment dat ca depășirea între camioane să fie interzisă. Totuși, acest lucru nu a fost luat niciodată în calcul. Absolut logic!

Viteza maximă pentru camioane este de 90 km/h, dar în funcție de încărcătură, de greutate, de starea șoferului, viteza poate să varieze. Și din această cauză, din motive de siguranță rutieră, depășirea între camioane este și va fi întotdeauna permisă.

Autoritățile germane au efectuat și un studiu în acest sens pe autostrada A14, când au interzis pentru o perioadă scurtă de timp depășirea între camioane. Astfel, în spatele unui camion mai lent s-a format un șir de câțiva kilometri de camioane. În aceste condiții, vehiculele mai lente au ocupat banda a doua și în scurt timp s-a ajuns la un blocaj în trafic.

Cât durează de fapt o depășire între două camioane? Este un calcul matematic simplu. Un camion are o lungime de 18.75 metri (tren rutier), iar distanța legală între două camioane aflate în mers este de minim 50 de metri.

VEZI ȘI: BAG verifică în continuare transportul în regim de cabotaj

Dacă un camion circulă cu o viteză mai mare cu 10 km/h față de camionul din fața sa are nevoie de 49.5 secunde pentru a încheia manevra de depășire, timp în care parcurge 1.24 kilometri. Totul pentru o manevră de depășire de 137.5 metri.

Formula de calcul este simplă. Timpul de depășire este egal cu distanța parcursă pentru depășire împărțită la viteza suplimentară.

În acest caz, distanța necesară pentru efectuarea depășirii este de 137.5 metri (compusă din lungimea camionului care efectuează depășirea (18.75 de metri) + distanța dintre camioane (50 de metri) + lungimea camionului care trebuie depășit (18.75 metri) + distanța de 50 de metri dintre vehicule), împărțită la cei 10km/h suplimentari față de viteza camionului depășit.

Pentru a preveni unele probleme care pot apărea în astfel de cazuri, Codul Rutier din Germania (StVO) are câteva prevederi care trebuie respectate. Un șofer de camion nu poate începe o depășire dacă diferența de deplasare între vehicule este mai mică de 10 km/h și dacă manevra durează mai mult de 45 de secunde.

Cât durează depășirea între două camioane și de ce nu poate fi interzisă complet?

În practică este însă foarte greu de demonstrat acest lucru, iar una din soluțiile găsite a fost de a aplica unele restricții temporare, pe unele rute frecventate de navetiști, în anumite intervale de timp.

Aceste restricții sunt valabile de luni până vineri, între orele 06:00 și 18:00, și sunt marcate corespunzător. De cele mai multe ori semnalizarea aceasta este una digitală și inteligentă, care se activează în funcție de traficul din anumite zone. Nu există niciun fel de restricții pe timp de noapte sau în weekend-uri.

Autoritățile și administratorul autostrăzilor din Germania au în plan instalarea unor sisteme inteligente de supraveghere a traficului care să implementeze sau să ridice restricții în timp real, în funcție de valorile traficului. Acest proiect va fi deveni funcțional începând din 2021 pe rute frecventate de navetiști și va fi extins pe un număr cât mai mare de kilometri de autostradă.

Din aceeași categorie...

Back to top button