Știri

Catalunia vrea să intre în grevă generală la începutul lunii noiembrie

Sindicatul CSC și-a anunțat intenția organizării unei greve generale în Catalunia pe fondul crizei politice declanșate între Madrid și fosta regiune autonomă a Spaniei.

Ieri, 27 octombrie 2017, Catalunia și-a proclamat independența față de Spania în baza unui referendum organizat în 2 octombrie 2017, considerat ilegal de Madrid.

Catalunia vrea să intre în grevă generală la începutul lunii noiembrie

Ca urmare a evenimentelor recente din Catalunia, premierul Spaniei l-a demis pe liderul catalan Carles Puigdemont și a dizolvat Parlamentul Cataluniei, convocând alegeri anticipate.

Pe fondul acestei crize politice acute, sindicatul CSC a cerut ca de luni, 30 octombrie 2017 și până joi, 9 noiembrie, să fie declanșată o grevă generală în Catalunia, anunță Foro Transporte Profesional.

Surse din cadrul sindicatului au explicat pentru ACN că vor organiza greva în cazul în care constată că aplicarea Articolului 155 din Constituția Spaniei afectează drepturile lucrătorilor și îi amenință pe lucrători atunci când își desfășoară activitatea „în mod normal”.

Oficiul pentru ocuparea forței de muncă din Catalunia a declarat că un minim de 33% al serviciilor publice din Catalunia va fi garantat.

VEZI ȘI: Transportatorii vestici încalcă regulile privind lucrătorii detașați

Astfel, serviciile publice de transport precum metroul și cel de suprafață au anunțat că vor funcționa la 50% din capacitate în orele de vârf, iar în restul zilei la 25%.

De asemenea, urgentele medicale sunt garantate, iar în școli va exista un minim de câte un profesor pentru fiecare șase săli de clasă în instituțiile de învățământ prenatal și primar, respectiv unul pentru fiecare patru clase pentru centrele de învățământ special.

Probleme mai mari ar putea apărea pe principalele drumuri și autostrăzi din Catalunia, care cel mai probabil vor fi blocate, așa cum s-a întâmplat și după referendumul din 2 octombrie 2017.

Posibilitatea ca greva să aibă loc în cele din urmă va depinde la fel ca în cazul cererilor anterioare de Curtea Supremă de Justiție din Catalunia, care poate declara greva legală sau ilegală.

Regiunea autonomă Catalunia a cărei capitală este Barcelona, contribuie cu aproape 20% la PIB-ul Spaniei, care înseamnă 26% din exporturile Spaniei şi peste 50% din ieşirile maritime spre Europa.

Din aceeași categorie...

Back to top button