Camioane

Caterpillar a prezentat la CES 2021 tehnologia autonomă pentru camioane de mină

În cadrul CES 2021, producătorul american Caterpillar a prezentat tehnologia autonomă pentru camioane dedicate industriei extractive.

Caterpillar este unul dintre producătorii care s-a remarcat de-a lungul anilor și prin utiliajele și vehiculele dezvoltate pentru industria extractivă. Camioanele Caterpillar pot performa sarcini complexe în zonele extractive, acolo unde alte vehicule asemănătoare nu au reușit.

Caterpillar a prezentat la CES 2021 tehnologia autonomă pentru camioane de mină

Deși această industrie presupune vehicule extrem de mari, Caterpillar investește în viitor și propune o serie de tehnologii de conducere autonomă în vederea dezvoltării unui camion care să poată lucra 24/7, fără asistență umană.

În cadrul Consumer Electronics Show 2021 (CES 2021) din Las Vegas, Caterpillar a prezentat tehnologia care poate transforma aceste camioane uriașe de minerit în vehicule controlate complet de sistemele inteligente. Pentru realizarea acestor proiecte, Caterpillar a făcut o investiție de 2 miliarde de dolari, iar în aceste moment deține 16.000 de patente active în domeniile tehnologiei autonome și zonele conexe.

Profitabilitatea minelor depinde de productivitate, iar în termeni simpli, acest lucru poate fi trandus prin câtă rocă sau minereu pot fi scoase într-un anumit interval de timp. Adesea, vorbim despre 24 de ore în schimburi care pot duce la obosirea muncitorilor și, inevitabil la apariția unor timpi morți cauzați de acest fenomen.

VEZI ȘI: H.Essers testează primele camioane echipate cu panouri solare

În ultimii ani, Caterpillar a explorat idea de automatizare pe camioanele sale masive și a testat în minele în care acestea sunt operate.

Caterpillar a prezentat la CES 2021 tehnologia autonomă pentru camioane de mină

Primele teste au fost realizate cu un camion de 284.6 de tone la gol gândit pentru a transporta rocă sau minereu, iar rezultatul a fost un succes: aceste camioane autonome au mutat 4.9 trilioane de materie primă în cadrul testelor.

Și în plus, în timpul testelor nu a fost înregistrat niciun incident, în condițiile în care aceste vehicule au funcționat continuu (24/7).

Sistemul dezvoltat de CAT este unul inteligent și poate fi urmărit cu ușurință de supervizori. În plus, aceștia pot controla acțiunile vehiculului în cazul în care acesta se abate de la traseul stabilit sau este pus în situații pe care nu le cunoaște. Iar partea interesantă este aceea că vehiculul poate fi controlat de la distanță, fără ca operatorul să fie prezent.

Din aceeași categorie...

Back to top button