Ce au in comun Scania si echipa nationala a Germaniei? Big Data!

Ce au in comun Scania si echipa nationala a Germaniei? Big Data!

Big Data este un termen general folosit pentru seturi de date intr-atat de mari si complexe in cat aplicatiile traditionale de prelucrare a datelor sunt depasite. In prezent acest concept este folosit in mai multe industrii, inclusiv sport.

Implementat recent si in transportul rutier de catre Scania prin intermediul programul „Connecting vehicles” (vehicule conectate), acesta va redesena in timp harta de transport. Conceptul de vehicule conectate le ofera posibilitatea operatorilor sa obtina cantitati mari de informatii despre flota de camioane si de customizare a serviciilor, iar tendinta este abia la inceput.

Ce au in comun Scania si echipa nationala a Germaniei? Big Data!

Cand Mario Götze a marcat golul din finala cu Argentina de la Cupa Mondiala din Brazilia 2014, putini au constientizat ca a fost mai mult decat o realizare sportiva. Si in acel caz, tehnologia a jucat un rol esential in adjudecarea victorie, echipa Germaniei utilizand sisteme avansate de conectivitate in cadrul antrenamentelor pentru fiecare meci in parte de la Cupa Mondiala.

Folosind senzori in mingiile de antrenament si in ghetele jucatorilor, echipa tehnica a putut sa analizeze prin intermediul conexiunii wireless parametrii de antrenament a fiecarui jucator in parte, aceste date fiind folosite pentru a adapta tehnica de antrenament pentru urmatorul meci.

Utilizarea acestei tehnologii in cadrul antrenamentelor echipei de fotbal este un exemplu de „the Internet of things”, in cazul in care dispozitivele conectate comunica unul cu altul. De asemenea, acesta a demonstrat aplicatia conceptului Big Data – cantitati uriase de informatii ce pot fi analizate in scopul de a crea eficienta si solutii inteligente in afaceri.

Transportul este una dintre industriile in care evolutia se deplaseaza mai rapid in acest domeniu. Avantajele sunt evidente intr-un sector in care eficienta fluxurilor sunt o cerinta pentru profitabilitate.

Asa cum spuneam, Scania a investit masiv in acest domeniu nou. In prezent, numarul camioanele Scania care transmit date wireless catre sistemele de management al flotei si atelierele de service depaseste 100.000 de vehicule contactate.

Follow #infotrucker

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.