In Focus

CE criticată după ce a dat undă verde Croației de a adera la Spațiul Schengen

Unda verde primită de Croația pentru aderarea la Spațiul Schengen a generat un val de critici, mai ales din partea Sloveniei, țară vecină.

Decizia Comisiei Europene care a anunțat că Croația a luat toate măsurile necesare pentru a se asigura că sunt îndeplinite condițiile pentru aplicarea tuturor normelor și standardelor din Spațiul Schengen, a stârnit un val de critici printre mulți, în special din partea Sloveniei.

CE criticată după ce a dat undă verde Croației de a adera la Spațiul Schengen

De altfel, prim-ministrul Sloveniei, Marjan Sarec, a reacționat imediat după anunțul Comisiei Europene că Croația a îndeplinit condițiile tehnice de aderare la Spațiul Schengen, considerând că decizia este una politică.

El a insistat că Croația ar trebui să implementeze mai întâi hotărârea de arbitraj privind disputa sa de frontieră cu Slovenia.

„Regretăm că Comisia Europeană a decis într-o chestiune atât de importantă, evaluarea pregătirii Croației de a se alătura Spațiului Schengen, chiar înainte de încheierea actualului mandat al Parlamentului European, adoptând o decizie politică”, a spus Marjan Sarec.

Partea slovenă a solicitat anterior Comisiei să nu ia o astfel de decizie chiar la finalul actualei legislaturi, ci să o lase pentru următoarea legislatură a Parlamentului European.

Tanja Fajon, politiciană slovenă și membru al Parlamentului European și-a arătat, de asemenea, dezamăgirea, considerând decizia președintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker, „inacceptabilă”.

„Ne-am dori foarte mult să vedem că Croația se alătură Spațiului Schengen, dar numai după ce a îndeplinit toate condițiile. Se pare că aceasta nu este realitatea. Rapoartele organizațiilor non-guvernamentale dezvăluie ce se întâmplă la granița cu Bosnia și Herțegovina ”, a spus ea.

VEZI ȘI: Poliția franceză a arestat doi șoferi de camion români la Calais

Într-o întâlnire cu premierul croat, Andrej Plenkovic, la Zagreb, miercuri, comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos, a declarat că este îngrijorat că Uniunea Europeană ar putea face față mai bine provocărilor migrației și securității cu Croația în Spațiul Schengen.

Primul ministru Sarec și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la provocările migrației, subliniind că Slovenia a primit 12.000 de migranți ilegali care au venit prin Croația până în 2019.

Europarlamentarul sloven Milan Brglez și-a exprimat, de asemenea, nemulțumirea față de decizia Comisiei, menționând că Consiliul UE va avea ultimul cuvânt în această privință.

CE criticată după ce a dat undă verde Croației de a adera la Spațiul Schengen

„Regret mișcarea Comisiei Europene. În loc să elimine frontierele interne… dă o falsa speranță a extinderii Spațiului Schengen”, a spus acesta.

Președintele parlamentului sloven, Dejan Židan, șeful coaliției social-democraților (SD), a numit, de asemenea, această decizie ca fiind una „politică”.

Pe 22 octombrie, Comisia Europeană a convenit că Croația a luat toate măsurile necesare pentru a se asigura că sunt îndeplinite condițiile pentru aplicarea tuturor normelor și standardelor Schengen.

Cu toate acestea, ei au stabilit că Croația trebuie să își continue activitatea în ceea ce privește punerea în aplicare a tuturor acțiunilor în curs, cu accent pe gestionarea frontierelor externe.

Din aceeași categorie...

Back to top button