Bus

Ce dotări avea autocarul Mercedes-Benz O 302, care a transportat fotbaliștii la CM 1974

În plină desfășurare a Cupei Mondiale din Qatar, Mercedes-Benz și-a adus aminte de autocarul O 302, care a transportat echipele la ediția din 1974.

Toate cele 16 echipe calificate la CM 1974, desfășurat în Germania Federală și Berlinul de Vest, au primit în folosință câte un autocar Mercedes-Benz O 302, personalizat cu culorile și numele țării.

Ce dotări avea autocarul Mercedes-Benz O 302, care a transportat fotbaliștii la CM 1974

Nivelul de confort al acelor ani însemna aer condiționat, toaletă la bord, sistem de sunet stereo, dar și scrumiere la fiecare scaun și dozator de bere. Erau alte timpuri, în care berea fără alcool nu era încă inventată, iar fumatul era acceptat în societate, chiar și pentru atleții profesioniști.

Modelul O 302, produs din primăvara anului 1965, venea cu echipamente opționale revoluționare, precum suspensie pnaumatică și aer condiționat. Din 1971, suspensia pneumatică a devenit echipament standard. Clienții puteau alege între patru motoare diesel natural aspirate, cu puteri între 126 și 240 CP. Autocarele pentru Cupa Mondială din 1974 avea un sistem de aer condiționat Thermo King, montat pe plafon, în partea din spate.

VEZI ȘI: Soluție retrofit de panouri solare pentru autobuze electrice

Timp de trei săptămâni și jumătate, fotbaliștii au călătorit între hoteluri și stadioane la bordul lui O 302. Toate cele 16 autocare s-au strâns la un loc doar la marea finală, desfășurată la 7 iulie 1974, la Munchen. Germania a învins Olanda cu 2-1 și câștiga a doua sa Cupă Mondială din istorie.autocare CM 1974

După competiție, cele 16 autocare, ”dezbrăcate” de simbolurile naționale, au fost utilizate în operațiuni normale. La un moment dat li s-a pierdut urma, inclusiv autocarului naționalei Germaniei de Vest, a cărui replică fidelă este acum unul dintre cele mai populare exponate ale Muzeului Mercedes-Benz.

Din aceeași categorie...

Back to top button